reddett_1024 (Foto: Klaus Holte / TV 2)
reddett_1024 (Foto: Klaus Holte / TV 2)

Russisk fryseskip sprekker

Det Russiske frysefartøyet "Petrozavodsk" som gikk på grunn på sørspissen av Bjørnøya sist mandag har store skader og kan i verste fall sprekke.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Først i dag var forholdene såpass rolige av mannskaper fra kystvaktskipet "KV Harstad" kunne ta seg i land i området rundt det Russiske fartøyet. Faren for steinsprang og rasfare i området der båten ligger er så stor at det rett og slett var uforsvarlig å ta seg om bord i selve skipet sier Johan Marius Ly, berdskapsdirektør i Kystverket til TV 2 Nyhetene.

Store skader

Visuelle observasjoner som ble gjort i dag viser at fartøyet har fått betydelige skader på babord side som ligger mot land.

reddet_1024 (Foto: 330-skvadronen)
reddet_1024 (Foto: 330-skvadronen)

Befaringen viste at stein har perforert babor skutesiden, mot makinrom og lasterom. Samtidig er det observert sprekkdannelser I skroget rundt midtskips, og disse følger vi nå nøye sier Ly. Fartøyet er konstant i bevegelse på grunn av sjøgang.

- Det lukter diesel og olje på innsiden av skipet, men vi har ikke observert, eller fått rapporter om diesel eller oljesøl i havet i dag sier Ly.

- Da skipet gikk på grunn var det 50 kubikkmeter med diesel om bord, hvor mye som fortsatt er om bord vet vi ikke sier han.

Kystvaktskipet "Kv Harstad" ligger i fortsatt nær havaristen.

- Hvor lenge vil "Petrozavodsk" bli liggende?

- Kystverket, Sysselmannen på Svalbard og Sjøfartsdirektoratet følger situasjonen fra dag til dag. Hvor lenge skipet blir liggende vet vi ikke På nåværende tidspunkt. Dette er et naturreservat og vi ønsker at skipet skal bort. Vi har bedt det russiske rederiet om å fjerne fryseskipet, men Så langt har vi ikke fått noen svar, sier berdskapsdirektøren.

Det russiske fryseskipet «Petrozavodsk» ligger etter grunnstøtingen utsatt til ved Bjørnøya. Det har begynt å lekke dieselolje fra fartøyet.  (Foto: KV «Svalbard»/SCANPIX)
Det russiske fryseskipet «Petrozavodsk» ligger etter grunnstøtingen utsatt til ved Bjørnøya. Det har begynt å lekke dieselolje fra fartøyet. (Foto: KV «Svalbard»/SCANPIX)

Etter det TV 2 har grunn til å tro er skadene på frysefartøyet så store at det er en stor fare for at skipet kan synde dersom det blir trukket fra den fjellhylla båten ligger på. Det er detrfor en vanskelig avgjørelse man nå står ovenfor.

Naturreservat

I dag tok et helikopter med to ornitologer om bord av fra Svalbard og til havaristedet på Bjørnøya. Dette er representanter fra en miljøfaglig gruppe som skal se på eventuelle skadeomfang på sjøfugl.

Grunnstøtingen skjedde rett ved et av Norges viktigste fuglefjell og i et meget miljøsårbart område.

Tidspunktet for grunnstøtningen skjedde i starten av hekketiden og der er derfor mye sjøfugl i området.