Helskostproduktet Fortodol kan være dødelig. (Foto: Statens legemiddelverk)
Helskostproduktet Fortodol kan være dødelig. (Foto: Statens legemiddelverk)

Flere kan ha blitt syke

Ulovlig legemiddel tilsatt i populært kosttilskudd. Kan være årsak til leverskader og dødsfall.

Kosttilskuddet Fortodol har blitt solgt i Norge og Sverige siden 2004. I februar ble det kjent at kosttilskuddet kunne ligge bak dødsfall og leverpåvirkninger etter at det ble funnet spor av legemiddelet nimesulid i tablettene.

Les også: Kosttilskudd kan ligge bak dødsfall

- Vi er rystet

Da nyheten om at det ulovlige legemiddelet nimesulid hadde blitt oppdaget i Sverige, fryktet legemiddelverket at stoffet også hadde blitt tilsatt i norske piller.

- Vi har grunn til å tro at det forbudte middelet kan finnes også i Norge, selv om det så langt bare er funnet i tablettboksene på det svenske markedet, sa overlege i Statens legemiddelverk, Steinar Madsen til TV 2 hjelper deg i februar i år.

Nå er en ny rapport klar, og konklusjonen er at situasjonen er mye verre enn først antatt. I Norge er det hittil meldt om syv tilfeller av leverbivirkninger som kan knyttes til inntak av Fortodol. Men tallene kan vare enda høyere.

Totalt har syv millioner piller blitt solgt her i landet, fordelt på 100 000 bokser. Av disse har det blitt funnet spor av det ulovlige og potensielt farlige legemiddelet nimesulid i hele 70 000 bokser – uten at forbrukerne har visst om det.

- Vi er rystet over at noe sånn kan skje, sier avdelingsoverlege, Steinar Madsen, i Legemiddelverket til TV 2 hjelper deg.

Frykter flere kan ha blitt syke

Steinar Madsen sier at de ikke har fått inn flere meldinger om leverskader enn de syv tilfellene som hittil har blitt rapportert, men ser samtidig ikke bort ifra at flere nordmenn kan ha blitt syke.

- Det er umulig å si hvor mange som har tatt Fortodol. Dette har skjedd på en svært stor skala, sier Madsen til TV 2 hjelper deg.

Stanset salget

Produsenten bak Fortodol, Bringwell, stanset salget og fjernet produktet da de første meldingene kom inn i februar.

Legemiddelverket oppfordret alle som hadde pillene til å stanse bruken og kaste de i søpla, men hvor effektivt oppfordringen var, er umulig å vite.

Bringwell Norge AS har tidligere sendt brev til alle landets sykehus om farene ved bruken av Fortodol. Det vil også bli sendt ut brev til alle allmennleger, skriver Legemiddelverket på sine hjemmesider.

- Vet ikke hvordan dette kan ha skjedd

Daglig leder i Bringwell Norge, Siv Katrin Ramskjell stille seg undrene til hvordan dette har skjedd, og understreker at de nå tar situasjonen svært alvorlig.

- Det har skjedd ved det enten har oppstått en alvorlig svikt i rutinene eller at noen bevisst har tilsatt nimesulid i råstoffet som blir brukt i produksjonen, sier Ramskjell til TV 2 hjelper deg.

Ifølge Ramskjell var sertifikatene som fulgte med partiene viste at råvarene var helt i orden.

- Dette er en veldig alvorlig situasjon for oss, og da det ble oppdaget spor av nimesulid i Sverige, ble salget avsluttet umiddelbart også i Norge.

Bringwell sier de har brutt all kontakt med de tidligere råstoffleverandørene og flyttet produksjonen til Sverige.

- Kontrollrutinene våre skal være veldig bra på alle produktene våre, men her har det sviktet hos en av underleverandørene våre.