VANNMASSER: To gutter leker i en oversvømt gate i Trizidela do Vale i Brasil.  (Foto: Andre Penner/AP)
VANNMASSER: To gutter leker i en oversvømt gate i Trizidela do Vale i Brasil. (Foto: Andre Penner/AP)

Flomofre i Brasil vender hjem

Fortsatt stiger elvene hurtig i staten Amazonas.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Titusener av folk i det nordøstlige Brasil har begynt på hjemreisen.

39 personer skal ha mistet livet i flommen, som har fått 274.000 mennesker i Brasil til å flykte fra hjemmene sine, melder BBC.

Vannmassene har begynt å synke, men noen elver stiger fortsatt hurtig i staten Amazonas.

Lik vasket bort

Den største frykten nå er at sykdommer skal spre seg.

Flommen har vasket bort lik fra de lokale kirkegårdene, og mange dyr har blitt drept av vannmassene.

Til tross for at vannet er fullt av lik og døde dyr, er det likevel mange av lokalbefolkningen som drikker vannet. De nekter også å flytte fra hjemmene sine, fordi de er redd for plyndring.

Fullstendig oversvømt

Det er også fare for at flommen kan spre seg innover i landet til byer som Manaus. Vannstanden i Rio Negro, en av elvene som leder til Amazonas, har steget hurtig de siste dagene.

Blant de verst rammede byene er Maranhao, der 65.000 mennesker har blitt nødt til å forlate husene sine. Byen Trizidela do Vale skal være fullstendig oversvømt.

KLESTØRK: En mann henger klærne sine til tørk i sitt oversvømte hjem i Trizidela do Vale i staten Maranhao.  (Foto: Andre Penner/AP)
KLESTØRK: En mann henger klærne sine til tørk i sitt oversvømte hjem i Trizidela do Vale i staten Maranhao. (Foto: Andre Penner/AP)

Over en million mennesker skal ha blitt berørt av flommen.

Sivile militærhelikoptre, båter og lastebiler har brakt mat og andre varer til områdene som er rammet, men har hatt vanskeligheter med å komme fram på grunn av oversvømte veier, og bruer som har kollapset.

Skylder på klimaendringer

President Luiz Inacio Lula da Silva er ikke i tvil om at vannmassene skyldes klimaendringene.

- Brasil føler klimaendringene som skjer i verden; når det er kraftig tørke i områder som ikke har tørke og når det regner for mye på steder der det vanligvis ikke regner, sa president Luiz Inacio Lula da Silva under sin ukentlige radiotale tidligere denne uka.