Gassgåte ved jenteskoler i Afghanistan

På tre uker er nærmere 200 afghanske jenter innlagt på sykehus etter angivelige gassangrep. Så langt er det imidlertid ingen tegn på angrep, og Taliban nekter for å stå bak.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Jentene sto oppstilt foran klasserommene sine og ventet på at skoledagen skulle begynne da en av dem plutselig falt bevisstløs om.

– Hun var veldig liten. Lærerne plukket henne opp og bar henne til skolens kontor. Vi andre begynte timen, men plutselig ba læreren oss om å forlate klasserommet, sier 13 år gamle Gulcheena til den britiske avisen The Independent. Få øyeblikk senere besvimte hun selv.

Tirsdagens episode ved Qazaam-skolen i Kapisa-provinsen nordøst for Kabul er den tredje i løpet av kort tid der elever ved jenteskoler i store antall blir kvalme, svimle og besvimer.

I alt ble 138 personer innlagt på sykehus, blant dem skolens rektor, elleve lærere og to rengjøringsarbeidere. Resten var elever, melder nyhetsbyrået DPA.

104 av elever ble senere utskrevet, mens 20 andre fortsatt mottok behandling, opplyser utdanningsminister Gholam Farouq Wardak.

Politisjefen i provinsen, Matiullah Safi, forteller at verken lærere eller elever oppdaget noe mistenkelig før de ble dårlige.

– Det kan virke som noe ble sprayet mot skolen, men så langt er ingen arrestert. for øyeblikket finnes det ikke bevis for at dette var et angrep, understreker han.

Taliban, som tidligere har angrepet skolejenter med syre, nekter for å ha angrepet skolene med gass.

– Å skade barn er ikke noe vi driver med. Vi tar avstand fra dette, sier talsmann Zabiullah Mujahid. (©NTB)