VULGÆRT: Elin Ørjasæter mener Lars Sponheims fikenblad utspill må være det mest vulgære som er blitt sagt i norsk politikk.
VULGÆRT: Elin Ørjasæter mener Lars Sponheims fikenblad utspill må være det mest vulgære som er blitt sagt i norsk politikk.

- Det mest vulgære som er sagt i norsk politikk

Fikenblad-utspillet gjør det nesten umulig å stemme på Venstre, mener kommentator.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Lars Sponheims sleivete utspill om at han ikke synes tanken på Sylvia Brustad bak et fikenblad er det peneste han kan tenke seg, har skapt debatt og var også tema i tirsdagens Tabloid.

- Det som Sponheim sa i går må vel være det mest vulgære som er sagt i norsk politikk noensinne, fortalte E24s kommentator Elin Ørjasæter.

Ørjasæter har tidligere gitt ut boken ”Lederboka” som skal gi råd til ledere som vil gjøre en bedre jobb. Hun sa i Tabloid at det er to områder man ikke kan angripe kvinner på, det ene er utseende og det andre er kvinnens morsrolle.

- Ødelegger for Venstre

Hun mener at utspillet ikke bare ødelegger for Sponheim selv, men for blant annet nestlederne Trine Skei Grande, Ola Elvestuen og alle de andre Venstre-politikerne.

- Etter dette går det nesten ikke an å stemme Venstre, og det er fryktelig dårlig gjort overfor de andre flinke Venstre-politikerne, sa den tidligere hodejegeren.

Bra med reaksjon

I kveldens panel satt også tidligere justisminister for Arbeiderpartiet, Grete Faremo. Hun føyer seg inn i rekken av personer som mener Sponheim har trådt over streken, og er glad for at så mange reagerer.

- Dette handler om saklighet og krav til profesjonell håndtering av en rolle. Og det er her jeg i Norge syns vi tross alt har et godt rom for en saklig politisk debatt. Og det betyr at når overtramp skjer så reageres det heldigvis riktig så spontant.

Roser Halvorsen

En av de som har slått tilbake med samme mynt er Kristin Halvorsen. Men ifølge professor i tekstvitenskap, Kjell Lars Berge, slipper hun unna fordi hun ved å gjøre narr av Sponheims edle deler sier at dette bare er tøys og er noe vi bør legge bak oss til fordel for den politiske debatten.

- Det Halvorsen gjør er å svare slik det bør svares, ved å ta det med humor og eleganse. Da er det ikke det samme, da er det ikke nedlatende, forklarte Berge som også mener at Sponheims fikenblad-uttalelse var sjikanøs og overhodet ikke hadde noe med politikk å gjøre.

Les mer om Halvorsens angrep på Sponheim her: Halvorsen gjorde narr av Sponheims edle deler