FarsundOK
FarsundOK

31 vindmøller bygges i Farsund

Miljøvernere jubler over vindmøllene, - En ulykke for kommunen, sier lokal innbygger.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

- Sier du nå at det blir en vindmøllepark her? Ja, det er en ulykke for kommunen, sier Kåre Rudjord som bor på Lista, ytterst i havgapet i Farsund kommune.

Olje- og energidepartementet sa i dag ja til bygging av 31 vindmøller på Lista.

Har møtt massiv motstand

Rudfjord har en gård på Lista. Han får nå vindmølleparken rett i bakgården.

RudfjordOK
RudfjordOK
I dag ble han konfrontert med departementets avgjørelse av TV 2s reporter. Han har kjempet en lang kamp mot at det skulle bli opprettet en vindmøllepark på den naturskjønne halvøya, og fått medhold flere steder:

- Fylkesmannen var imot, fylkeskommunen var imot, fylkes- og landbruksstyret, Riksantikvaren og Direktoratet for naturforvaltning var imot, sier Rudfjord.

- Det er klart jeg blir skuffet, legger han til.

En seier for miljøbevegelsen

Selv om vindmøllene på Lista er en skuffelse for noen - er de kjærkomne for blant andre miljøbevegelsen:

- Vindkraft kommer til å synes. Og hvis vi ikke er villige til å se energiproduksjon i årene framover så er vi veldig ille ute. Lista er en park som handler om estetiske hensyn kontra klimahensyn og vi er veldig glad for at regjeringen har valgt klima!, sier Einar Håndlykken, leder i Miljøorganisasjonen Zero til TV 2.

Vindkraftutbyggingen i Norge går tregt. Lokale protester har gjort at det foreløpig kun er 14 vindparker i drift i Norge.

vindmoller_grafikk
vindmoller_grafikk

- Vi trenger mer vindkraft

Beslutning om å bygge ut på Lista, er gode nyheter også for vindkraftforskerne på Kjeller:

- Vi er veldig fornøyd. Vi trenger mer vindkraft på land. Det er det vi har teknologi til i dag. for å kunne satse på offshore vindkraft i framtida, må vi begynne på land, sier Per Finden, forsker i Institutt for energiteknikk.

Og en stolt olje og energiminister mener at de lokale kreftene har vunnet i denne saken. Ordføreren fra nabokommunen Kvinesdal, Odd Omland, mener dette er en seier for regionen.

Riis-JohansenOK
Riis-JohansenOK
- Jeg er jo fra nabokommunen, men vi er 6 kommuner som har jobbet for å få til denne utbyggingen, og vi planlegger jo mer vindkraft, så dette er bra, sier Omland.

Blir sannsynligvis flere vindparker

Flere motstandere mot vindkraft kan nå regne med at lokalt engasjement mot inngripen i naturen må vike for framtidas energibehov.

- Jeg har forståelse for at det er engasjement rundt det, samtidig er realiteten den at skal vi realisere klimaproblemene, hvis vi skal klare å få ned utslippene så må vi produsere mer fornybar energi, og da må vi også bygge noen vindprosjekter langs kysten, sier Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen

Men selv om anlegget på Lista nå har fått konsesjon, gjenstår et godt stykke arbeid før parken er klar. Fredag går fristen for en ny bevilgningsrunde fra ENOVA ut. Utbyggeren Norsk Miljø Energi Sør AS, med Fred Olsen som eier, er avhengig av pengestøtte fra Enova for å starte byggingen.

- Enova har fått store bevilgninger i 2009, så det skal ligge gode muligheter for å få pengestøtte til dette prosjektet, sier Olje og energiministeren.