Kan bli siste reis for ambassadeplassering

Høyesterett kan om et par uker i praksis avgjøre hvor USAs Oslo-ambassade skal ligge i fremtiden. Denne uken behandler landets øverste rettsinstans anken over beslutningen om plassering i Husebyskogen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tirsdag startet Høyesterett en tre dager lang behandling av den sivile ankesaken mot to dommer sist høst, i Oslo tingrett og senere Borgarting lagmannsrett. Dom vil trolig falle et par uker etter sluttstrek i Høyesteretts ærverdige lokaler.

Naturvernforbundets Oslo og Akershus-avdeling og Aksjon Vern Husebyskogen står som ankepart mot Miljøverndepartementet og Oslo kommune.

Hvis anken blir avslått, flytter USAs ambassade fra Henrik Ibsens gate – tidligere Drammensveien – til adresse Husebyskogen. I motsatt fall må Oslo bystyre og staten belage seg på en ny lokaliseringsbehandling.

I korthet gjelder saken gyldigheten av vedtak om endring av reguleringsplan. Det springende punkt er betydningen av ikke gjennomført konsekvensutredning, slik loven i utgangspunktet krever, før vedtaket om ambassadeplassering på det 40 mål store friarealet på Huseby.

Det var spesielt etter 11. september 2001 at USA satte fortgang i arbeidet med å finne en alternativ lokalisering for landets ambassade i Norge. (©NTB)