- Sønnen min er på flukt gjennom jungelen

Faren til den ene av de to nordmennene som nå er mistenkt for drap i Kongo, snakket med sønnen da han var på flukt i Øst-Kongo. Med milits i hælene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De to mennene i slutten av tjueårene er nå mistenkt for drap i Kongo. Den ene av de, en 27-åring fra Østlandet, er tatt av politiet og sitter fengslet.

Den andre, en 27-åring fra Aust-Agder, er på flukt fra politiet øst i Den demokratiske republikken Kongo (DR Kongo). 27-åringens far forteller til TV 2 at han er på flukt gjennom jungelen.

Les også: - Jeg ringer deg i morgen, var det siste han sa

- Han blir skutt på

Ifølge faren fortalte sønnen på telefon at de var på reise i en nasjonalpark i Kongo da de ble overfalt av det de mener var gerilja eller militsgruppe. De skal ha vært på et slags rekognoseringsoppdrag i området.

- De stakk av, og da de kom tilbake til bilen fant de sjåføren i bilen skutt og drept. Bilen skal også ha vært tømt for verdier, forteller faren som var i kontakt med sønnen i går.

Mennene fikk da panikk, og bestemte seg for at de hver for seg skulle forsøke å ta seg tilbake til Uganda.

De er også etterlyst over radio i området og politiet jakter på nordmannen.

- De tenkte vel som så at to hvite menn og en død svart sjåfør ikke var en god kombinasjon. Derfor stakk de hver til sitt. Min sønn er nå på flukt gjennom jungelen og han blir skutt på, forteller faren.

Faren hadde hørt at sønnen hans var arrestert av politiet, men dette skal være feil.

- Jeg snakket med ham på telefon og han er ikke arrestert, forteller faren til TV 2.

Tidligere ansatt i Forsvaret

Han snakket med sønnen senest i går på mobiltelefon, men på grunn av at han er på flukt kunne de ikke snakke lenge sammen.

- Jeg sa at han burde overgi seg med en gang. For det skal være flere geriljagrupper som opererer i området. Men det er jo fare forbundet med en arrestasjon også. Det kan jo bli løsnet skudd, forteller faren til TV 2.

Ifølge faren skal norsk UD nå ha sendt en jurist fra ambassaden i Luanda i Angola. Norge har ikke egen ambassade i Kongo.

Ifølge 28-åringens far har sønnen tidligere blitt utdannet som grensejeger i Finnmark. I tillegg har han tjenestegjort i Garden som fenrik og som vervet i Telemarksbataljonen på Rena. Han skal ikke tidligere ha vært i utenlandstjeneste for Forsvaret.

27-åring som er fra Østlandet er halvt britisk. Han skal tidligere ha tjenestegjort som fallskjermjeger i Storbritannia, og senest i 2007 også ha jobbet i Telemarksbataljonen.

I Kisangani i Kongo sitter Tjostolv Moland (28) og kameraten (27) fengslet.
I Kisangani i Kongo sitter Tjostolv Moland (28) og kameraten (27) fengslet.

Jobber ikke for Forsvaret

De to mennene skal ifølge faren ha vært i Afrika i til sammen fem eller seks år. De har hatt tilhold i Kampala i Uganda og skal nylig ha jobbet som sikkerhetsvakter på skip som går gjennom Aden-bukta utenfor Somalia.

I tillegg skal de ha tatt oppdrag som viltvoktere i en nasjonalpark.

Angrepet hvor sjåføren deres ble drept, skal ha skjedd på vei tilbake til Uganda og tilholdsstedet deres i Kampala. Her arbeider de to med å bygge opp sitt eget sikkerhetsselskap.

Noen medier meldte tidligere i dag at de to nordmennene er ansatt i Forsvaret. Dette stemmer ikke. Men de skal ha vært tilknyttet Forsvaret fram til 2007. Det norske Forsvaret og Politiets sikkerhetstjeneste skal også ha hatt mannskaper i Øst-Kongo.

UD bistår nordmennene

UD opplyser til tv2nyhetene.no at de har kontakt med den ene av de to som er anholdt.

De gir bistand til denne ene og hjelper nå med å finne en lokal advokat i et vanskelig tilgjengelig område.

En kontaktperson skal reise fra Uganda til Kinsingani i Kongo for å gi bistand til de mistenkte nordmennene. Den norske ambassaden i Angola har jobbet med saken i noen dager allerede. Norsk UD opplyser at de har tett kontakt med begge de drapsmistenkte nordmennenes familie i Norge.

OPPDATERING:

I 15-tiden tirsdag ettermiddag opplyser den norske ambassadøren i Angola, Jon Vea, at den 28 år gamle nordmannen som har vært på flukt i Kongo er tatt av politiet. Han ble arrestert av politiet i Kongo i går kveld.

Les mer: Begge drapsmistenkte er pågrepet