Den drapsmistenkte 27 åringen tjenestegjorde i 2007 i Telemarksbataljonen. (Foto: Privat)
Den drapsmistenkte 27 åringen tjenestegjorde i 2007 i Telemarksbataljonen. (Foto: Privat)

- Jeg ringer deg i morgen, var det siste han sa

Kjæresten til den tidligere britiske fallskjermjegeren har ikke snakket med den drapsmistenkte 27-åringen siden tirsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

SISTE: Begge drapsmistenkte er pågrepet

Kjæresten til den ene av de drapsmistenkte nordmennene sier til tv2nyhetene.no at livet er snudd på hodet siden sist hun snakket med ham.

- Jeg snakket med dem sist på tirsdag. Da var de på vei til Uganda. Jeg ringer deg i morgen, var det siste han sa. Siden har jeg ikke hørt noen ting fra ham.

Kvinnen sier til tv2nyhetene.no at selv om kjæresten visste at han oppholdt seg i et farlig område, er situasjonen han har havnet i vanskelig å forholde seg til.

- Dette er helt absurd, de ante fred og ingen fare da jeg snakket med ham, sier kvinnen som har vært sammen med den tidligere soldaten i tre år.

27-åringen, som er halvt britisk, er bosatt på Østlandet.

Han sitter fengslet i byen Kisangani mistenkt for drap, og har tidligere vært tilknyttet Telemarksbataljonen, forteller en venn av den drapsmistenkte til tv2nyhetene.no.

At begge de drapsmistenkte har bakgrunn fra Forsvaret, bekreftes av Vernepliktsverket.

Les også: - Sønnen min er på flukt gjennom jungelen

Bekreftes av Forsvaret

- Jeg kan bekrefte at de har tjenestegjort i Forsvaret, og at de avsluttet sin tjeneste i 2007, sier brigader John Einar Hynaas i Vernepliktsverket til tv2nyhetene.no.

- Han var i Telemarksbataljonen i 2007, og har tidligere vært britisk fallskjermjeger, hevder vennen overfor tv2nyhetene.no.

Han kjenner både 27-åringen og hans kjæreste, og sier at situasjonen vennen hans har havnet i, fortoner seg som fullstendig uvirkelig.

27-åringen skal over tid ha oppholdt seg i Uganda sammen med den andre drapsmistenkte, som har bakgrunn som fenrik fra Kongens garde.

Mannen fra Aust-Agder har vært på flukt fra politiet i Øst-Kongo, og ble pågrepet etter flere dager på flukt i jungelen.

Jobbet i konfliktområde

Fra Uganda skal de to ha krysset grensen og tatt seg over til det østlige Kongo, et område preget av væpnede militsgrupper.

Dette området, som er rikt på naturressurser, har i flere år vært blant de verste konfliktområdene i Afrika.

Republikken i Sentral-Afrika har trukket til seg leiesoldater fra en rekke vestlige land helt siden 1960-tallet, og de ti siste årene har over 20 opprørsgrupper og en rekke land har vært involvert i konfliktene i landet.

Kongo er det tredje største landet i Afrika, og grenser til Angola i sør, Zambia i sørøst, Tanzania, Burundi, Rwanda og Uganda i øst, Sudan i nordøst, Sentralafrikanske republikk i nord samt Angola i nordvest.

- Var på rekognoseringsoppdrag

- Ut fra det jeg vet, var de på rekognoseringsoppdrag i Kongo. Jeg vet ikke hvem som har vært deres oppdragsgiver for dette oppdraget, sier vennen til tv2nyhetene.no

Han forteller at de to tidligere yrkesmilitære var på vei tilbake til Uganda gjennom en nasjonalpark sammen med sin sjåfør, da de ble overfalt av en av de lokale militsgruppene som herjer i området.

- De stakk av, og da de kom tilbake til bilen fant de sjåføren i bilen skutt og drept. Bilen skal også ha vært tømt for verdier, forteller faren til den andre drapsmistenkte som var i kontakt med sønnen i går.

Mennene fikk da panikk, og bestemte seg for at de hver for seg skulle forsøke å ta seg tilbake til Uganda.