Det russiske fryseskipet «Petrozavodsk» ligger etter grunnstøtingen utsatt til ved Bjørnøya. Det har begynt å lekke dieselolje fra fartøyet.  (Foto: KV «Svalbard»/SCANPIX)
Det russiske fryseskipet «Petrozavodsk» ligger etter grunnstøtingen utsatt til ved Bjørnøya. Det har begynt å lekke dieselolje fra fartøyet. (Foto: KV «Svalbard»/SCANPIX)

Bjørnøya: Umulig å samle opp dieselen

Værforholdene rundt den havarerte båten på Bjørnøya er så vanskelige at det er umulig å samle opp dieselen som lekker ut i det viktige sjøfuglområdet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

- Det er heller ikke mulig å komme til for å kunne trekke båten av grunn. Slepebåten Beta er foreløpig permittert, opplyser informasjonsrådgiver Ane Eide Kjærås til NTB etter at Kystverket tirsdag morgen oppsummerte situasjonen for det havarerte fryseskipet Petrozavodsk.

Det er konstatert hull i minst én av de to dieseltankene som til sammen inneholder opptil 50 tonn diesel. Mannskapene ved Bjørnøya ser mindre diesel på overflaten tirsdag enn mandag. De ser også mye fugl på sjøen.

- Det er umulig å anslå hvor mye diesel som har lekket ut. Vi vet heller ikke om det bare er den ene tanken som lekker, eller om det også er hull på den andre, sier Kjærås. (©NTB)