rosa (Foto: Henning Stang)
rosa (Foto: Henning Stang)

Flammende utslett

Les svarene fra nettpraten nedenfor!

Er du plaget med rødming, flammende utslett eller kviselignende utslett? Det handlet om rosacea i Din Helse i dag. Alle kan få rosacea og man vet ikke helt årsaken til dette flammende utslettet. Rødmer du lett, kan du helt klart være i faresonen.

-Kan man få økt utslett (jeg har mye talg produksjon) dersom man sitter lenge forran pc skjermen, spør Anne, Svaret kan du lese nedenfor!

Kronisk hudsykdom

Rosacea er en vanlig kronisk hudsykdom som rammer 5-10% av befolkningen i alderen 30-50 år. Det kan være arvelig. Et typisk trekk ved sykdommen er at den forverres ved blant annet triggerfaktorer som sol og vind, alkohol, krydder, varme og kulde.

Vanskelig å leve med rosacea

Det kan være en utfordring å leve med rosacea. Man kan få kommentarer fra andre som lurer på hvorfor man er rød i ansiktet eller hvorfor man har uren hud. Dette kan føre til at man ikke ønsker å gå ut av huset, noe som ofte skaper stress og angst som igjen gjør at tilstanden forverres. En meget uheldig «dominoeffekt» kan dannes.

Ekstremt plaget av rosacea

Inge Thomas Ravlo var ekstremt plaget av rosacea i mange år. Han hadde tre av fire subtyper. I verste fall kunne han ha sammenhengende utslett i opp til fem måneder. Inge Thomas har som tverrfaglig terapeut skaffet seg utstrakt kompetanse om rosacea. Sammen med hudlege Henning Stang kan du få gode råd om hvordan best mulig leve med denne hudsykdommen i Din Helse i God morgen Norge på tirsdag.

Behandlingsmetoder

- Det aller viktigste er å være bevisst sin rosacea. Laserbehandling og antibiotika er noen av metodene som brukes, men i tillegg bør man være veldig bevisst hva man spiser og hvordan man pleier huden, sier Ravlo. Hudlege Henning Stang har mange pasienter med rosacea og sitter derfor inne med stor kompetanse på hudsykdommen.