slankepille alli
slankepille alli

Slankepille kan selges fritt

Ingen kan nekte en radmager person å kjøpe slankemedisinen.

I forrige uke kom det første reseptfrie slankemiddelet alli til norske apotek. Apotekkjedene kan ikke nekte noen å kjøpe, og salgstallene har skutt i været.

Se også: Nå får du slankemedisin reseptfritt i Norge

Kun anbefale
Slankemedisinen skal hovedsakelig selges til voksne mennesker med en kroppsmasseindeks (KMI) på over 28. I forkant av medisinlanseringen installerte flere apotek vekt og høydemålere for å regne ut kundens KMI.

Men siden alli er et reseptfritt legemiddel som er godkjent av det Europeiske legemiddelverket, står apotekene uten hjemmel i loven til å nekte personer over 18 år å kjøpe medisinen - uavhengig av KMI.

Det betyr at personer med spiseforstyrrelser kan kjøpe slankemedisinen.

- I prinsippet kan alle kjøpe, også anorektikere, innrømmer Jostein Soldal, informasjonssjef i Apotekforeningen.

Men om apotekene mistenker at medisinen vil bli misbrukt, kan salg nektes.

- Det er opp til de apotekansatte å utvise skjønn, og legemidler skal ikke selges når det vurderes som sannsynlig at de vil bli misbrukt, sier han til TV 2 hjelper deg

I Norge er det GlaxoSmithKline AS som produserer alli.

- Det er som med andre reseptfrie legemidler - de kan bare anbefale, sier kommunikasjonsrådgiver i GlaxoSmithKline AS, Kristine Henriksen til TV 2 hjelper deg.

Kommer med påfyll
Dagbladet skriver i dag at interessen for de nye pillene har vært enorme, og flere av apotekene de har vært i kontakt med har opplevd å ha fått pillene revet bort fra hyllene.

- Noen apotek har blitt utsolgt, forteller Soldal i Apotekforeningen.

Nær 30 000 pakker har til nå blitt levert ut til norske apotek, og nå skal hyllene fylles opp på nytt.

- Til grossister har vi solgt ca. 26 000 pakker alli, og denne uka skal vi sende ut 16.000 nye, sier Henriksen i GSK, og innrømmer at salgstallene har vært overraskende høye.

- Tallene er høyere enn vi kanskje hadde forventet. Slik har vi også sett i andre land, sier hun til TV 2 hjelper deg.

Advarer mot misbruk
Slankemedisinen skal virke ved at den hindrer fettopptak i tarmen. Men legene advarer mot misbruk.

- Det vil jo være de som vil ønske å ta en overdose av dette, men jeg tror det vil føre til så mye ubehag at man vil la være.

Bivirkningene blir store hvis du tar for mye av det. Du får mye fett i avføringen og vondt i magen, sier overlege Jøran Hjelmesæth ved Senter for sykelig overvekt, Helse Sør-Øst til TV 2 nyhetene.