kuen
kuen

Slakting uten bedøvelse kan bli lov i Norge

Slakting uten bedøvelse har vært forbudt i Norge siden 1929. Nye EU-regler kan tvinge Norge til å tillate kosher og halal slakting uten bedøvelse - av hensyn til religiøse følelser.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tore Stubberud er forfatter, filosof og økobonde. Han har gitt ut nesten 20 bøker gjennom 30 år. Han leverer kjøtt til restauranten Bagatell, og gourmetbutikken Jacobs i Oslo. Og han leverer tanker å tenke på til det norske folk.

Europeisk islam

- Jeg som en slags etnisk, hvit norsk folkeopplysningsmann ser på et religionsbehov for å påføre dyr lidelse som noe jeg tar sterkt avstand fra, sier Stubberud til TV 2 Nyhetene.

Se eksempler på kosher-slakt i videoen øverst - sterke bilder

Helt siden 1929 har det vært forbudt å slakte dyr uten bedøvelse her i landet. Nå kan nye EU-regler tvinge Norge til å tillate det - av hensyn til religiøse følelser.

(Artikkelen fortsetter)

tore_stubberud (Foto: TV 2)
tore_stubberud (Foto: TV 2)

- De vil tillate religiøs slakting, det vil si rituell slakting i respekt for religiøse følelser. Dette er ikke snikislamisering, men innføring av europeisk islam, sier han.

- Dyr i ren panikk

Tradisjonell halalslakting og kosher-slakting er forbudt i Norge fordi det foregår uten bedøvelse. Norske muslimer tillater derfor at dyrene bedøves før de slaktes på halal vis. Kosher-slaktet kjøtt må importeres fra utlandet.

- Hvis jeg var muslim og hadde et trosforhold til dette, ville jeg se på dette som en stor fordel, sier Stubberud.

- Jeg vil bruke uttrykket perverst. Noen dyr er store, sånn som storfe. Da bruker man hydraulikk og feller som snur dyret slik at det ligger fastspent. Noen av fellene snur også dyrene på ryggen, noe som medfører at buken til dyret henger over pusteapparatet. Dyret er i ren panikk. Etter at strupen er overskåret er mange av dem levende, sier Stubberud.

- Å gjøre dyrelidelsen til en salderingspost fordi vi har andre religioner i Europa for tiden - der synes jeg vi går ett trinn for langt, sier han.

- Hvor skal vi si stopp?

Regjeringen vil etter det TV 2 erfarer snart presentere en ny strengere dyrevernlov. Den kan bli lite verdt om EU vedtar en forordning som vil gjelde i Norge på grunn av EØS-avtalen.

- Hvis man kjøper dette - hva skulle man da ikke kjøpe ut fra samme begrunnelse, nemlig at nå er de så mange og de har sin religion. Hvor skal vi kunne si stopp? spør filosofen Stubberud.

(Artikkelen fortsetter)

jan_benjamin_roedner (Foto: TV 2)
jan_benjamin_roedner (Foto: TV 2)

Skribent og samfunnsdebattant Usman Rana sier de aller fleste muslimer i Norge vil se positivt på halalslakt dersom det blir lovlig her i landet.

- Dette handler primært om religiøs overbevisning, og alt man foretar seg, inkludert hva man spiser, påvirker ens forhold ti Gud. For å si det litt humoristisk - man blir det man spiser, sier Rana.

- Dyrevernet ivaretas

Men Rana er opptatt av at slaktingen skal skje raskt og smertefritt for dyret.

- Det er viktig for meg å understreke at islamsk sett så skal dyrevernet ivaretas også når man har halal slakt, sier han.

Jan Benjamin Rødner er advokat og arbeider mye for det mosaiske trossamfunn. Han blir glad hvis EU tillater å slakte dyr uten bedøving.

- Det er overraskende, men desto mer gledelig. At et dyr er bedøvet betyr ikke at det er human slakting det er snakk om, sier Rødner.

Rødner mener forbudet mot kosher-slakting er forankret i antisemittisme.

- Det vi har innført som en human måte behandle våre dyr på også i dødsøyeblikket, har altså vært forbudt - ikke av humanitære grunner, men av overtro på grunn av religiøse fordommer, sier han.