Norske studenter smittet av svineinfluensa

To unge norske studenter som kom hjem fra Mexico denne uken er smittet av H1N1-viruset. De to er kun lettere syke.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En mann fra Oslo og en kvinne fra Skien, begge i 20-årene, ble dermed de første norske som ble smittet av svineinfluensa.

– De to har ikke hatt behov for å bli lagt inn på sykehus. De holdes i hjemmeisolat med begrenset kontakt med andre personer, og med god oppfølging fra primærhelsetjenesten. Influensaen er av den milde sorten, og begge er på bedringens vei, sa helsedirektør Bjørn-Inge Larsen i Helsedirektoratet på en hastig innkalt pressekonferanse lørdag kveld.

De to studentene kom hjem til Norge fra Mexico på hvert sitt fly tirsdag denne uken. Begge ble syke onsdag, prøver ble tatt og lørdag kveld ble det altså bekreftet at Norge har fått sine to første tilfeller med svineinfluensasmitte.

Begge behandles med Tamiflu.

– En tredje person som er i nær familie med en av de to studentene, er også blitt syk. Prøvene av vedkommende er ikke klare, men dette kan være enda et tilfelle med smitte av det nye viruset, sier Larsen.

Både helsedirektøren og overlege Bjørn Iversen fra Folkehelseinstituttet understreker at det ikke er noe dramatikk knyttet til de to tilfellene.

– Dette representerer ingen trussel for folk i Norge. Vi forventer at disse tilfellene vil bli avgrenset, slik vi også har sett i andre land. Deretter kan det komme mer smitte i et større omfang på et senere tidspunkt, men også det skal vi håndtere, sier Larsen.

Han gjentar at folk ikke trenger å være engstelige.

– Det ligger heller ikke an til spesielle tiltak i Norge, som for eksempel stenging av barnehager, skoler og restauranter. Det vi kan komme til å se i Norge, er at flere blir smittet enn i en vanlig influensa, fordi vi ikke har immunitet. Men heller ikke dette vet vi med sikkerhet, sier han. (©NTB)