helsedirektoratet_ny
helsedirektoratet_ny

Svineinfluensa påvist i Norge

Det er påvist to tilfeller av svineinfluensa her i landet. To norske studenter er smittet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det opplyser Helsedirektoratet under en pressekonferanse lørdag kveld.

Ble syke onsdag

De to som er smittet, en kvinne fra Skien og en mann fra oslo-området, studerer til vanlig i Mexico. De ble syke onsdag og deretter testet. Influensaen skal være av den milde sorten. Den ene av dem er helt frisk, og den andre er på bedringens vei.

I det ene tilfellet har et nært familiemedlem også fått influensasymptomer, og Helsedirektoratet kan ikke utelukke at også dette dreier seg om H1N1-viruset.

Helsedirektør Bjørn Inge Larsen påpeker at sykdommen er mild og ikke farlig.

- Vi prøver å begrense smitte ut til samfunnet rundt de tilfellene som dukker opp. Det er ikke fordi at sykdommen er så alvorlig, men fordi vi lærer noe nytt om denne sykdommen hver dag. Det vi har lært om sykdommen er at det er en mild sykdom. Det er all grunn til å vektlegge dette i dag da vi har de første norske tilfellene, sier Larsen.

- Sykdomsbildet til denne sykdommen kjenner vi. Det betyr at helsemyndighetene ikke planlegger tiltak som vi ser andre steder, som munnbind og febersøkere. Det er heller ikke aktuelt å stenge skoler, restauranter og andre offentlige steder, sier han.

- Flere kan bli syke

Larsen legger ikke skjul på at flere norske tilfeller kan forekomme.

- Vi kan komme til å se at flere blir syke, for vi har ikke immunitet. Men selv det må vi ta med et forbehold for vi kjenner ikke utbredelsen av sykdommen, sier han.

Overlege Bjørn Iversen ved Folkehelseinstituttet sier denne sykdommen ikke er dødelig.

- Dette er som en vanlig influensa, og kanskje til og med mildere enn en vanlig influensa, sier han til TV 2 Nyhetskanalen.

Gode begrensningsmuligheter

Han mener helsemyndighetene har gode sjanser til å begrense sykdommen slik at den ikke sprer seg videre fra de to som er smittet.

- Man er ikke smittsom i inkubasjonstiden, altså før man selv får symptomene. Risikoen for det er nokså liten. I Europa ser man at det ikke har smittet utover ett ledd, sier Iversen.

Siste døgn er det påvist nesten tusen nye tilfeller av svineinfluensa verden over. Fredag meldte Verdens helseorganisasjon at 2500 tilfaller av svineinfluensa var registrert. Lørdag var antallet oppe i 3440, ifølge WHOs nettsider.

Dette er fordelt på 29 land. Mexico har 1364 tilfeller, inkludert 45 dødsfall.