(Foto: AAMIR QURESHI/AFP)
(Foto: AAMIR QURESHI/AFP)

Frykter flyktningekrise i Pakistan

FN frykter at kampene i Pakistan kan sende en million mennesker på flukt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Flyktningene i den krigsherjede Swat-provinsen må slåss om maten, og antallet flyktninger øker for hver time som går. Kampene nådde lørdag Mingora, den største byen i området.

Portforbud

Mange der kommer seg ikke ut fordi hæren har innført døgnkontinuerlig portforbud. Andre er blitt fanget i dødelig kryssild mellom Taliban og regjeringshæren.

- Da bombene begynte å falle løp folk ut i panikk. Da en stor flokk med menn, kvinner og barn løp ut i gaten falt to eller tre bomber midt iblant dem. Minst hundre må ha dødd der, sier Swat-flyktning Akbar Ali.

Lover å ta hensyn til de sivile

15.000 regjeringssoldater er i aksjon mot de drøyt 4000 Taliban-opprørerne i Swatdalen, området på grensen mot Afghanistan der amerikanerne lenge har mistenkt at selveste Osama bin Laden skjuler seg. Pakistans statsminister sa i dag at det er landets overlevelse som står på spill, men lover å ta større hensyn til de sivile.

- Dette er en geriljakrig. Men vi og hæren vil gjøre vårt ytterste for å unngå utilsiktede tap, sier statsminister Yusaf Raza Gillani.

En av verdens alvorligste flyktningekriser er under oppseiling. Rundt 500.000 har allerede forlatt sine hjem. FN spår at antallet flyktninger kan komme opp i én million.