Hvem er flinkest på dugnad Abid Q. Raja eller Nadia Hasnaoui?
Hvem er flinkest på dugnad Abid Q. Raja eller Nadia Hasnaoui?

Hvem har størst dugnadsånd?

Hvem er best på dugnadsarbeid, Abid Q. Raja eller Nadia Hasnaoui?

Mai måned er høysesong for dugnad. Det vil si når man samles til ulønnet arbeid gjort for fellesskapet. Mange har fått pålegg om vårrydding i borettslag eller barnehager.

Dugnad i sameiet Welhavensgate 6 i Oslo (Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX )
Dugnad i sameiet Welhavensgate 6 i Oslo (Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX )

- Mange tror at dugnader er noe typisk norsk, det er feil. Nordmenn tror at det å ofre noe uten å få betalt er typisk norsk, det er feil. Dugnad er faktisk mye vanligere i land med en svakere stat, forteller Runar Døving, sosialantropolog fra Norges Markedshøgskole.

Døving poengterer at det i Norge likevel kan være spesielt vanskelig å få med innvandrere på dugnadene.

- Innvandrere synes det er flaut

Innvandrere fra Afrika og Asia er ifølge Venstre-politiker Abid Q. Raja dårlige på dugnad, fordi de føler at det er veldig norsk.

- De er Ikke oppdratt til det. Det føles fremmed, flaut og litt skummelt og dessuten har man jo alltid en språkbarriere poengterer Raja.

Raja vokste opp i blokk, men kan ikke huske at foreldrene var med på dugnadene der.

- Nå bor jeg i enebolig, så det er ikke noen pålagte dugnader der, fullfører han.

- Provosert av unnasluntrerne

Nadia Hasnaoui, er Gullruten-nominert programleder, men slipper ikke unna dugnader av den grunn.

Hun selger pølser på Ullevål stadion åtte ganger i året, i tillegg har hun tre barn i barnehage noe som gjør at hun flere ganger har måttet bidra med maling, legging av brustein og bygging av lekeplass.

Nadia blir provosert av dugnads-unnasluntrerne.

- Jeg har til og med betalt for barnevakt for å kunne stille på dugnad når mannen har vært på jobb på teatret, forteller hun.

- Hvordan skal man få med seg innvandrerne, Raja?

- Spør dem direkte om de kan bidra med noe konkret, f.eks. mat, feiing, passe barna mens de andre jobber osv. Da vil de forstå hva som forventes av dem og det blir ikke så skummelt, foreslår Raja.

Få med deg fredagsbordet i God morgen Norge klokken 09.40. Gjestene er Abid Q. Raja, Nadia Hasnaoui og dugnadsekspert Runar Døving forteller om sitt forhold til fenomenet.