sensi
sensi

Sensible Soccer

Fordi en skyteknapp er alt du egentlig trenger.

Det fantes en tid da fotballspill ikke handlet om realisme; en tid hvor det ikke trengtes ørten knappekombinasjoner og spillet var så enkelt i sin utforming at selv de som ikke hadde peiling på fotball kunne sette seg ned og nesten være tilbøyelige til å innrømme at de hadde det gøy. Sensible Soccer var ett av disse spillene, og skiller seg den dag i dag ut som et friskt avbrekk fra den ellers kompliserte fotballspillhverdagen.

Sensible Soccer ble utgitt i 1992 av Sensible Software, folkene bak klassikere som Wizball og Cannon Fodder, til blant annet Amiga og PC. Spillet gir deg mulighet til å ta laget ditt gjennom alt fra en enkel treningskamp til en cup eller liga, som du selv kunne sette sammen etter ønske. De mer kreative kunne også lage sitt eget fotballag, med mulighet for å endre navn, utseende, drakter og taktikk. I tillegg til det rent lagmessige har man også mulighet til å bestemme matchlengde, vær og baneforhold.

Det som dog har gitt Sensible Soccer sitt ettermæle, er det som foregår på banen. Spillet ses høyt ovenfra, noe som gir deg god oversikt over store deler av banen og utelukker behovet for en radar. På kontrollsiden trenger du bare å forholde deg til to ting, styrespaken og skyteknappen, et oppsett som får selv Nintendo World Cup til å virke innviklet. Med denne kunnskapen for hånden er det duket for nær sagt hvem som helst å sette seg ned og la de to lagene brake løs mot hverandre.

Dette betyr ikke nødvendigvis at alle kommer til å gli fra seier til seier uten videre. Sensible Soccer er nemlig mer komplisert enn det kan se ut, og skjuler en del finurligheter under panseret. Måten du trykker ned skyteknappen har noe å si for hvordan ballen blir avlevert, og ved å bevege styrespaken like etter at skuddet er avfyrt kan du legge til skru på ballen, noe som drastisk påvirker dens retning og oppførsel. Spillet holder også et høyt tempo, noe som gjør at en må tenke og handle raskt for ikke å fremstå som et bedriftslag.

Sensible Soccer ble omtalt med store superlativer da det kom ut, og selv den dag i dag står det fram som et morsomt, fartsfylt og unikt fotballspill. Det er kanskje ikke fotorealistisk eller virkelighetstro, og mange vil nok fnyse av det ved første øyekast, men under overflaten ligger en av de mest underholdende fotballopplevelsene gjennom tidene, og fotballfans anbefales på det varmeste å gi denne perlen et forsøk.

Sensible_soccer_MD
Sensible_soccer_MD

P.S.: Oppfølgeren Sensible World Of Soccer 95-96 er å finne på Xbox Live Arcade, med HD-tilpasset grafikk og online-flerspiller.