Martin Laursen (Foto: FELIPE TRUEBA/EPA)
Martin Laursen (Foto: FELIPE TRUEBA/EPA)

Derfor kollapset Aston Villa

Martin Laursen ble skadd og Villa begynte å tape. Nå legger Villa-stopperen sannsynligvis opp.

Aston Villa startet sesongen fantastisk, og så lenge ut til å kunne kapre en Mesterligaplass. Enkelte gikk så langt som å si at Villa var en tittelutfordrer.

De som følger Premier League vet at Villa ikke lenger er i nærheten av noen av delene. Ni Premier League-kamper på rad har det blitt uten seier, fra og med 0-1 tapet hjemme mot Chelsea 21. februar.

Premier League i altomfotball.no: Tabell | Terminliste | Statistikk

Den virkelige kollapsen skjedde imidlertid i kampen etter, i 2-2 kampen mot Stoke. Villa ledet kampen 2-0 da det gjensto tre minutter, og lå an til å få en luke på åtte poeng ned til Arsenal på femteplass.

Så skjedde det fatale. To kjappe Stoke-scoringer, og det begynte å vakle. Villa-forsvaret har ikke vært seg selv siden den gang.

Sliter uten Laursen
Men Villas sykdomstilstand begynte i januar, da mannen som var limet i Villa-forsvaret kastet inn håndkleet. Villas danske kaptein, Martin Laursen, hadde vært en bauta sesongen gjennom.

Laursen var konge i lufta og gikk i krigen i hver eneste duell. Han rensket unna på defensiv dødball samtidig som han var en fryktet trussel på offensive dødballer.

Og tallenes tale er klare:

De 19 kampene Laursen har spilt denne sesongen har Villa vunnet elleve kamper, spilt uavgjort fire ganger og også tapt fire. På de kampene har Villa scoret 32 mål (i snitt 1,68 mål pr. kamp) og sluppet inn 21 (i snitt 1,11 per kamp).

De 15 kampene Villa har måttet klare seg uten Laursen har Villa vunnet fire kamper, spilt uavgjort i seks og tapt fem kamper. I kampene har Villa scoret 18 mål (i snitt 1,2 pr. kamp) og sluppet inn 23 (i snitt 1,53 pr. kamp).

- Modig som en løve
Nå er det ventet at Laursen vil offentliggjøre at han legger opp i løpet av de nærmeste dagene, og Villa-manager Martin O'Neill har innrømmet at det fort kan bli utfallet.

Det gjør at O'Neill blir plent nødt til å gå på stopperjakt i sommer, så ikke bli overrasket om du leser Brede Hangeland og Aston Villa i samme setning når overgangsvinduet er i ferd med å åpnes.

- Vi har savnet Martin veldig. Vi har vunnet kamper uten han denne sesongen, men hans store bidrag har gjort fraværet hans til et stort tap, sa Villa-manager Martin O'Neill til Press Association tidligere denne uken.

- Vi har savnet hans tilstedeværelse, hans evner til å score mål for oss, og han var modig som en løve, fortsetter Villa-manageren.

- En av Villas beste stoppere noensinne
Den tidligere Villa-stjernen Dion Dublin ser også hvor viktig dansken har vært for klubben.

- Han er prototypen på en midtstopper. Han er en blanding av Gary Pallister, Steve Bruce, John Terry og Rio Ferdinand. For meg er han enkelt og greit en vinner. Han vil gjør alt som skal til for å hindre ballen i å gå i mål, sier Dublin til Birmingham Mail og gir Laursen følgende skussmål:

- Han er en av de beste midtstopperne Villa noensinne har hatt.

Skademareritt
Martin Laursens tre første sesonger i Villa ble svært frustrerende fordi han også da sleit med sitt venstre kne.

2004/05-sesongen var Laursens første i Villa-drakten. Den gang ble det med 12 ligakamper på grunn av han dårlige kne. I 2005/06-sesong ble det bare én kamp da Villa hadde en fryktelig sesong der de stort sett kjempet mot nedrykk.

I 2006/07 ble det nok en gang tolv kamper, men så skjedde det noe.

Forrige sesong hadde Aston Villa sin beste sesong på flere år da det endte med sjetteplass i Premier League. Martin Laursen spilte alle kampene, og ble kåret til årets spiller av Villa-fansen.

- Ironisk skade
Det imponerende «comebacket» gjorde også at det var Martin Laursen som sto øverst på blokka da Martin O'Neill måtte finne en ny kaptein, etter Gareth Barrys hete sommerflørt med Liverpool.

Nå kan det hele være være over. Martin O'Neill finner ironi i hele misæren, ettersom det er det høyre kneet som nå stanser Laursen.

- Det ironiske er at han ikke har hatt noen problemer med det andre kneet, som er det som har gitt han problemer de siste sesongene, sier O'Neill.

Kilder:
Altomfotball.no
Avfc.co.uk
Birmingham Mail
Press Association
Wikipedia