tran1
tran1

Hushai drev ulovlig utleie

Hushai utnyttet et presset leiemarked og leide ut ulovlig brannfelle til student.

Trondheim kommune fortviler over gårdeieren som tar seg til rette og setter folks liv i fare

- Dette er en gårdeier vi har flere ulovlighetssaker knyttet til. Til dels er det alvorlige brudd på plan og bygningsloven og i enkelte tilfeller har det vært fare for liv og helse, sier Steinulf Hoel. Han er koordinator for ulovlighetsoppfølgingen ved byggesakskontoret i Trondheim kommune.

Løy til kommunen
Sommeren 2007 var Jannike Sunde på boligjakt i Bergen. I en kjeller hos utleier Torstein Tran fant hun en hybel til 3500 kroner i måneden og betalte inn depositumet på 7500 til Trans konto.

Det angrer hun på i dag.

15. august 2007 ble nemlig leiligheten oversvømt av vann og Jannike måtte flytte ut og hevet leiekontrakten. I etterkant viser det seg at utleier Tran visste det var fare for oversvømmelse i leiligheten og at leiligheten var ulovlig utleid.

Overfor Bergen kommune nektet Tran for at det bodde noen i leiligheten på det aktuelle tidspunktet.

- Det er skremmende, jeg tør ikke tenke på hva som kunne skjedd, sier Jannike oppgitt.

Brannfelle
Leiligheten hun leide har kun et vindu som alternativ rømningsvei og det vinduet kan man ikke åpne mer enn 15 cm. Jannike har i halvannet år kjempet med huseier Tran for å få tilbake depositumspengene sine, uten hell.

I september 2008 møttes partene i Forliksrådet i Trondheim der de ble enige om at Tran skulle betale 11 000 kroner til Jannike, men heller ikke det har hjulpet. Pengene sto fortsatt på Trans konto da TV 2 hjelper deg tok tak i saken.

Gjennom firmaet Siv.ing. Tran Eiendom & Byggteknikk driver Tran storstilt utleie av hybler, både i Bergen og Trondheim. Trondheim kommune har fulgt gårdeieren i mange år og har ulovlighetsoppfølging på de fleste av eiendommene hans.

- Det som er gjennomgående er at man har tilpasset bygningene for å få plass til mest mulig studenthybler, uten å søke om godkjennelse. I flere av tilfellene dreier det seg også om bevaringsverdig trehusbebyggelse, sier Hoel ved byggesakskontoret.

TV 2 hjelper deg har snakket med flere beboere i Trans bygårder i Trondheim som kan fortelle om håpløse boforhold og at kommunen flere ganger har vært på besøk.

- Folk må flytte ut, men etter kort tid flytter det nye inn igjen, sier en av beboerne som ikke tør stille opp under fullt navn.

Betaler tilbake depositum
Torstein Tran beklager at Jannike har måttet vente så lenge på pengene sine. Han hevder at han aldri fikk papirene fra Forliksrådet og at det er årsaken til forsinkelsen, til tross for at han var til stede og signerte avtalen.

Nå er imidlertid pengene overført og saken oppgjort. Torstein Tran ville ikke stille opp til TV-intervju med TV 2 hjelper deg og det har ikke lyktes oss å få noen kommentar i forhold til Trans utleie av ulovlige hybler. Jannikes hybel i Bergen har Tran nå stoppet utleien av.