Alanzinho  (Foto: Åserud, Lise/SCANPIX)
Alanzinho (Foto: Åserud, Lise/SCANPIX)

Alanzinho slaktes i Tyrkia

Den tidligere Stabæk-stjernen får tyrkisk pepper etter å ha blitt byttet ut etter 28 minutter.

Årets spiller i Tippeligaen 2008, Alanzinho, har slitt voldsomt etter 40-millionersovergangen fra Stabæk til tyrkiske Trabzonspor i slutten av januar i år.

Byttet ut etter 28 minutter
Etter å ha blitt mottatt som en helt da han ankom svartehavsbyen Trabzon, hagler nå kritikken mot den lille teknikeren.

Se video av Alanzinhos ville Tyrkia-ankomst i videovinduet nederst i saken.

I helgens kamp mot ligalederen Sivasspor i Süper Lig ble Alanzinho utpekt som den store syndebukken og ble tatt av banen allerede 28 minutter ut i første omgang. Da ledet Sivasspor 2-0. Til slutt vant overraskelseslaget fra Sivas 3-0. Han rotet det til hele tiden, og ble tatt av banen

Flere tyrkiske medier skriver at Alanzinho så langt ikke har vært i nærheten av å forsvare overgangssummen - den høyeste summen brukt av en tyrkisk klubb på en enkelt spiller på overgangsmarkedet denne sesongen.

- Rotet det til hele tiden
Kritikken går mest på brasilianerens balltap i farlige situasjoner og svake pasningskvalitet.

Man kunne enkelt se at Alanzinho slet mot de fysisk sterke spillerne til Sivasspor. Han vant verken noen baller eller greide holde på de ballene han fikk. Han rotet det til hele tiden, og ble tatt av banen av trener Ersun Yanal allerede etter 28 minutter. Da var stillingen allerede 2-0 hjemmelaget. Detskriver det tyrkiske nettstedet Maraton.com.

Etter kampen kommenterte en skuffet Alanzinho at han ikke skjønte hvorfor han fikk så mye kritikk så kort tid etter at han hadde kommet til klubben.

Tyrkias dyreste spiller
Presse og fans hadde store forventninger til brassen etter overgangen, men teknikeren har så langt ikke fått vist frem mye av de ferdighetene som gjorde han til en av de største stjernene i Tippeligaen.

Den dribleglade vingen debuterte i Trabzonspor-trøya med 2-0-seier over Ankaraspor 31. januar. Etter den kampen lå Trabzonspor på 2. plass i Süper Lig, to poeng bak Sivasspor.

Etter flere svake kamper begynte misnøyen mot Alanzinhos prestasjoner å stige blant fans og presse.

26-åringen fikk imidlertid et pusterom fra kritikken da han dundret inn 1-0-scoringen på volley i 2-2-kampen mot Galatasaray 15. mars. Deretter la han opp til det andre målet. Etter drømmescoringen har ikke Alanzinho levert hverken scoringer eller målgivende.

Nå, etter 29 spilte serierunder har laget falt ned på en tredjeplass og har hele ni poeng opp til serielederen.

Treneren fikk sparken
Alanzinhos rådgiver og agent i Norge, Lars Petter Fosdahl, har jevnlig kontakt med både spilleren og klubbledelsen i Trabzonspor. Han har hørt om misnøyen fra fansen og media, men forteller at Alanzinho har full tillit fra klubbledelsen, men har ikke snakket med spilleren etter 0-3-tapet i helgen.

- Jeg snakket med presidenten og treneren for ti dager siden. Da var de fornøyd, sier Lars Petter Fosdahl til TV 2 Sporten.

Han forteller at en turbulent vårsesong for hele klubben har gjort det vanskelig for Alanzinho å lykkes. Etter 0-3-tapet i forrige kamp fikk lagets trener Ersun Yanal sparken.

- Treneren fikk sparken etter forrige kamp og klubben har hatt en veldig dårlig vårsesong. Det er ikke ideelt å bytte klubb midt i sesongen og komme til en klubb som gjør det enten veldig bra, eller veldig dårlig, mener Fosdahl.

Fosdahl  (Foto: TV 2/)
Fosdahl (Foto: TV 2/)

- Et helvete
Han mener Alanzinho trenger tid til å tilpasse seg tyrkisk fotball, på samme måte som han brukte tid til å tilvenne seg den norske fotballen.

- Tålmodighet er ikke veldig vanlig i Tyrkia. Før kampen mot Galatasaray var han den største floppen i tyrkisk fotballs historie, etter å ha scoret ett og lagt opp til ett var han plutselig den beste, sier Fosdahl.

Likevel bedyrer han at Alanzinho ikke lar seg affisere av noe av det de mange lokalavisene skriver.

- Det kan være et helvete der nede. Han følte litt presset i begynnelsen, men har følt støtte fra klubben. Men når forventningene er så store er det klart at man fort legger litt press på seg selv, tror Fifa-agenten.

MINFOTBALL: Bli med - 15.000 medlemmer

Mottatt som helt
Se hvordan Alanzinho ble mottatt av tyrkiske fans da han ankom Trabzon i vinter.

Se den elleville mottagelsen under:

284720