Skal du holde noen taler den kommende måneden? Sørg for å være godt forberedt!
Skal du holde noen taler den kommende måneden? Sørg for å være godt forberedt!

Slik holder du ikke en tale

Mai er høytid for taler. Sjekk ut disse tabbene, og hold deg unna!

Mai starter med arbeidernes dag (1. mai) og ender med Clint Eastwoods bursdag (31. mai).

Innimellom finner vi frigjøringsdagen (8. mai), sykepleierdagen (12. mai), en rekke konfirmasjoner - og selvfølgelig nasjonaldagen vår.

Med andre ord finnes det mange gode grunner til å entre talestolen. Nedenfor finner du eksempler på grunnleggende tabber som du bør unngå.

Se også hvordan du kan tolke drømmer

Og navnet var?

Da statsminister Jens Stoltenberg holdt sin nyttårstale før overgangen til 2007, benyttet han anledningen til å trekke frem et veldrevet aksjeselskap.

«I Kårhamn i Finnmark har de to unge gründerne Bente Fiskerstrand og Lene Wiese startet Lean Fish», sa Stoltenberg entusiastisk.

Sannheten var at Lene startet firmaet med sin mann Andreas.

- Stakkars Bente. Hun bor i Kirkenes og driver med noe helt annet, fortalte Wiese flere medier i etterkant.

Jens2
Jens2

Se også hvordan du kan bli klarsynt

O, A, ikke bra!

Også Amerikas forrige president, George W. Bush, bommet på navn flere ganger. Da han skulle tale under APEC-toppmøtet høsten 2007 sa han følgende til vertskapet:

«Takk for at du har vært en så bra vert for OPEC-toppmøtet!»

Til informasjon er APEC-toppmøtet det årlige møtet hvor ledere fra 21 land i Stillehavsregionen møtes, mens OPEC er en organisasjon med tolv av verdens største oljeprodusenter.

Ettersom møtet ble holdt i Australia var det heller ikke særlig lurt av George å omtale landets styrker i Irak som «Austrian troops» (østerrikske soldater).

Se også hvordan du kan bli festens konge

Ønsker sexturisme velkommen?

«Fidel Castro ønsker sexturisme velkommen til Cuba» talte Bush til politifolk i Florida i 2004. Han siterte diktatoren på at «Cuba har de reneste og best utdannede prostituerte i verden.»

Dessverre for Bush var sitatet hentet fra en studentoppgave fra 2001, og oversettelsen var feil. «Det finnes horer, men prostitusjon er ikke tillatt i landet vårt.» skal Castro opprinnelig ha sagt.

Bush har snakket seg bort mer en én gang. Se en samling av hans tabbe-taler her.

(Artikkelen fortsetter etter nedenfor videoen.)

Ooops... Feil tale!

Bushbama
Bushbama

Under et besøk hos Barack Obama sist måned presterte Irlands statsminister å starte på en tale presidenten nettopp hadde holdt. Hele 20 sekunder gikk før stasministeren oppdaget feilen. Årsaken til taleklusset var at skjermen han leste fra ikke var oppdatert.

Vår egen dronning Sonja har gjort tilnærmet det samme. Da hun åpnet utstillingen «Havlandet» på Kunstindustrimuseet for fire år siden hadde hun tatt med seg feil tale.

Dronningen begynte å improvisert, helt til den riktige talen endelig kom til rette.

- Jeg håper dere tilgir meg for at jeg har byttet litt på talene fra den ene dagen til den andre, sa Hennes Kongelige Høyhet.

Se flere godbiter på waschera.no