anja og kim bra (Foto: Privat)
anja og kim bra (Foto: Privat)

- Jeg har pose på magen...

...og har alltid vært åpen om det, også når jeg sjekker gutter, forteller Anja Haugland som fikk utlagt tarm som 14-åring.

Anja Haugland gråt mye som baby fordi hun hadde så vondt i magen. Som 8-åring fikk hun diagnosen Crohns sykdom, som er en kronisk tarmsykdom som gradvis kan ødelegge tarmen. Flere ganger fikk hun operert bort syke deler av tarmen før hun som 13-åring fikk utlagt tarm og pose på magen.

- Jeg gråt og gråt

Anja hadde sett en dokumentar om en gutt som fikk pose på magen,og hun syntes det så helt forferdelig ut. Derfor var hun nesten utrøstelig da det ble klart at hun selv skulle gjennomgå en stomi-operasjon som det heter på fagspråket.

- Jeg fikk panikk da jeg så såret etter operasjonen. Tarmstumpen så ut som en stor kjøttkake, forteller 24-åringen. Men "kjøttkaken" skyltes hevelse, og snart ble hun komfortabel med tarmstumpen og posen på magen.

- Kommer til å dø som jomfru!

Noe annet hun var bekymret for da hun fikk pose på magen, var forholdet til gutter.

- Jeg kommer til å dø som jomfru, var noe av det første jeg tenkte, forteller Anja. Men da hun et år etter ble veldig forelsket i en gutt, satset hun på at han ville ta henne med pose og alt.

- Jeg mannet meg opp og sa: For det første har jeg en pose på magen, og for det andre så er jeg forelsket i deg! Det ble full klaff. Gutten svarte at det ikke gjorde noe, for han hadde ikke tenkt seg ned i buksene hennes uansett. De var jo bare 14 år.

- Du må tåle å se deg selv naken i speilet!

I dag er Anja Haugland nyvalgt nestleder i Unge funksjonshemmedes forbund og foredrar for andre stomi-opererte om sex og samliv med pose på magen. Mange av disse er organisert i Norsk Forening for Stomi- og Reservoaropererte eller i Landsforeningen mot fordøyelsessykdommer (LMF) .

- Jeg er opptatt av at man må venne seg til å se seg selv naken i speilet uten å skjemmes. Jeg prøver å formidle til andre at de ikke må la funksjonshemmingen bli en unnskylding for alt som er vanskelig i livet. Alle har komplekser, det er noe alle må overkomme, mener Anja Haugland.

Les hva overlege Trond Buanes fra gastroavdelingen ved Ullevål universitetssykehus svarte på nettprat torsdag kl 8.30.