sofie head 1024
sofie head 1024

Sofie har to mammaer

Ville du mobbet noen som har homofile foreldre?

Sofie Frøysaa (20) fra Nesoddtangen har vokst opp med to mødre - sin biologiske mamma og hennes partner - og har aldri opplevd å bli mobbet.

Hva mener du om saken? Kommenter nederst!

Mener ingen vil velge homoforeldre

Den unge jenta er opprørt over at Fritt Ord-prisen for 2009 går til Nina Karin Monsen som igjen har gitt vind i seilene rundt debatten om den nye ekteskapsloven.

Monsen skriver blant annet i sin kronikk «Moderne kjønnsfascisme» at «De [homofile] fremstiller seg selv som drømmeforeldre. Men ingen vil frivillig velge dem».

Monsen kunne lært noe

Til Dagbladet forteller Sofie at Monsen kan lære masse av å besøke deres familie, og at hun reagerer sterkt på det hun kaller Monsens «synsing».

- Det jeg trenger er kjærlighet og omsorg og gode rollemodeller som gir meg de verdiene jeg trenger for en god oppvekst, og det har jeg fått, sier Sofie til waschera.no.

Moren ble advart

Da Sofie var yngre, bodde hun på Sørlandet, men flyttet til Nesodden i syvende klasse og har bodd der siden. Hun forteller om en lettere tilværelse tilknyttet en storby, og om moren som ble advart av flere mot å leve som åpen lesbisk.

- «At du kan gjøre dette mot barna dine,» sa folk til mamma, men det har jo gått bra. Jeg er faktisk ikke handikappet, ler Sofie.

(Artikkelen fortsetter nedenfor bildet.)

sofie
  froysaa faksimile dagbladet 460 outline
sofie froysaa faksimile dagbladet 460 outline

Aldri blitt mobbet

Student ved NTNU, Monika Dybdahl Jakobsen, skrev i 2006 en Masteroppgave der 63 prosent av de nesten 1000 informantene svarte at de var helt enig eller delvis enig i at barn av homofile blir mer mobbet enn andre barn. Sofie tilbakeviser påstanden, og forteller om en mobbefri oppvekst på Nesodden full av åpenhet og trivsel.

- Jeg kjenner flere barn og ungdommer som har vokst opp som meg og aldri blitt mobba, de heller. Folk lager så stort nummer ut av det, men det er ingen «big deal», sier den engasjerte jenta, som blogger på nettstedet sofsen.com.

Fordel å ha lesbisk mamma

Sofie er ikke i tvil om at homofile er like gode foreldre som heterofile, og mener at det definitivt er fordeler ved å ha en lesbisk mamma.

- Man blir mer åpen. Kjærligheten har ikke noe navn, ingen kategori. Man kan ikke styre følelser, forklarer hun, og understreker at hun synes alle bør følge hjertet sitt.

Se også: Nina Karin Monsen forsvarer seg i Tabloid

I sine kritikker går Monsen i all hovedsak ut mot lesbiske som velger å få barn sammen, og skriver blant annet i «Følelser og politikk» at «Bare når mann og kvinne får felles barn oppstår en kjernefamilie, holdt sammen av relasjoner som er tykkere enn vann.».

- Kjernefamilien er oppløst

Sofie forteller at hun synes det er vondt å tenke på at barn med homofile foreldre skal sitte og høre på Monsen, og husker da hun selv var barn og så debatter om temaet på TV.

- Mamma prøvde å forklare, men jeg skjønte jo ingenting, for det de beskrev var jo ikke virkelighet for meg, husker Sofie, og ønsker å være talerøret for disse barna som ikke har muligheten til å få sine meninger ut i media.

Sofie mener at det er irrelevant hvordan familiestrukturene er i dag og sier at «kjernefamilien er oppløst».

- Det er helt tydelig at mor, far, barn, den «sunne» kjernefamilien, den er ikke så sterkt representert som den en gang var. Så hva er å være en god forelder, da? Jeg synes heller dét er en viktig debatt. Har det egentlig noe med kjønn og legning å gjøre?

Finn flere saker på waschera.no