dagfrid kolås (Foto: TV 2 Nyhetskanalen)
dagfrid kolås (Foto: TV 2 Nyhetskanalen)

- Har aldri frarådet kreftmedisin

Alternativ behandler Dagfrid Kolås benekter å ha rådet pasienter til å droppe cellegiftkurer.

Det har vært stor oppmerksomhet rundt de såkalte metamedisinerne i Bergen etter at TV 2 fortalte om fem kreftpasienter som døde etter å ha nektet medisinsk behandling. Alle disse fem hørte på den fengselsdømte tyske eks-legen Ryke Geerd Hamers teorier om at kreftbehandling er skadelig og dreper pasienter.

I dag stilte Hamers tilhengere til intervju i studio på TV 2 Nyhetskanalen.

- Aldri, aldri, aldri

Dagfrid Kolås og Bent Madsen måtte svare på sterke beskyldninger da de deltok i debatt på TV 2 Nyhetskanalen i dag.

En rekke pårørende mener de to, som leder den sektlignende metamedisinbevegelsen i Bergen, har overtalt kreftpasienter til å stoppe behandling. Til sammen fem pasienter er nå døde, flere hadde svært gode sykdomsprognoser og kunne vært friske i dag.

Dagfrid Kolås benektet iherdig påstandene om at hun og Bent Madsen hadde frarådet medisinsk behandling.

- Vi har aldri, aldri, aldri frårådet noen å bruke skolemedisin, sier hun i debatten.

Men samtlige av de pårørende TV 2 har snakket med, sier det motsatte.

- Cellegift inneholdt sennepsgass

Malin Birkeland, Terje Fjeldheim og Gunvor Vossgård er pårørende til tre av de fem som er døde i saken.Terje Fjeldheims søster, Elsemarit Fjeldheim, døde etter at hun nektet behandling. Etter hennes død fant broren dagboken hennes.

- Min søster skriver i dagboken sin at de to gikk hardt ut mot skolemedisinen, den gjorde bare vondt verre, sier broren.

Også Malin Birkeland, som mistet sin far etter at han nektet behandling, forteller at metamedisinerne aktivt ga råd om å avslutte behandling.

- Han fikk et råd om å avslutte cellegiften, fordi den ikke ville virke, og dessuten inneholdt sennepsgass, sier hun.

- Husker ikke

En tredje pårørende er Gunvor Vossgård, som mistet datteren, Agnete. Også hun forteller en lignende historie. Etter at Kolås og Madsen ble konfrontert med disse påstandene fra de pårørende i debatten, ble Kolås mer i tvil om hva hvilke råd hun hadde gitt.

- Jeg har ransaket hjerte og hjerne, og kan ikke huske at jeg har frarådet noen, sier hun da.

Også Olav Mella, avdelingssjef for kreftavdelingen på Haukeland sykehus, kunne fortelle at en av hans egne pasienter ble frarådet kreftbehandling av metamedisinere - og døde.

- Har kjent helbredelsen selv

Metamedisinerne hevder også at teoriene deres er basert på forskning, men opphavsmannen i bevegelsen er fengselsdømt og fratatt legelisensen, og noen forskning har verken TV 2 eller Olav Mella klart å finne.

Madsen og Kolås ble i intervjuet spurt om hvilken forskning de henviser til, uten at de svarte på det. Dagfrid Kolås forteller at hun har kjent sykdomshelbredelse på kroppen selv, derfor må teoriene om følelsesmessig helbredelse være sanne.

- Veldig fantasifulle teorier som det ikke finnes noen dokumentasjon for i det hele tatt, konkluderte lege Olav Mella.

Da programlederen spurte de to metamedisinerne om de gir folk falskt håp, innrømmet Bent Madsen at det var vanskelig å svare på det.