Flyktningmottak på Sri Lanka nær sammenbrudd

FNs sikkerhetsråd er dypt bekymret for de sivile som er igjen i krigssonen på Sri Lanka. Samtidig er mottaksapparatet for dem som har kommet seg ut, i ferd med å bryte sammen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tusenvis av sivile befinner seg etter alt å dømme fortsatt i området der Sri Lankas regjeringshær og LTTE-geriljaen (Tamiltigrene) kjemper sitt siste slag.

Men situasjonen for dem som har greid å flykte, er også svært vanskelig, ifølge FN.

Organisasjonen bekrefter at mellom 90.000 og 100.000 mennesker har flyktet fra krigssonen siden mandag. De blir ført bort fra fronten, til flyktningleire der det allerede befinner seg over 80.000 mennesker.

Ifølge regjeringen er opptil 20.000 mennesker fortsatt inne i krigssonen, men tallet er ikke bekreftet av uavhengige kilder. Sri Lankas regjering har hele tiden anslått at tallet på sivile inne i området er lavere enn hva FN har ment.

Røde Kors mener at 50.000 fortsatt er fanget og at de lever under katastrofale forhold.

På et lukket møte i FNs sikkerhetsråd onsdag ble det uttrykt stor bekymring for situasjonen til dem som fortsatt er fanget i kryssilden.

Mexicos FN-ambassadør, Claude Heller, sier at flere land rettet sterk kritikk mot LTTE for ikke å la sivile forlate sonen.

– Vi krever at LTTE umiddelbart legger ned våpnene, tar avstand fra terrorisme, tillater evakuering av de gjenværende sivile i konfliktområdet med hjelp fra FN, og at gruppen tar del i den politiske prosessen, sa Heller etter møtet.

Mexico har for tiden formannskapet i Sikkerhetsrådet. (©NTB)