Piratpartiet kan sikre seg plasser i EU parlamentet ved sommerens valg.  (Foto: Fredrik Persson/SCANPIX)
Piratpartiet kan sikre seg plasser i EU parlamentet ved sommerens valg. (Foto: Fredrik Persson/SCANPIX)

Pirater kan kapre EU-plasser

Piratpartiet kan kapre EU-plasser med ett mål for øye: Fritt Internett.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Når svenskene går til valgurnene den 7. juni kan det være duket for et historisk opprør mot det etablerte. Skulle avstemmingsresultatet bli tilsvarende medlemsmassen til de ulike partiene, kan Piratpartiet komme til å kapre 2 av Sveriges 18 plasser i EU-parlamentet.

Rettigheter

Partiet er i dag Sveriges nest største opposisjonsparti - og oppslutningen bare øker, skal en tro telleren på partiets nettsider. En viktig forskjell sammenlignet med de andre partiene er imidlertid at det er gratis å være medlem hos piratene. Tilgjengjeld er partiprogrammet tynt.

- Vi står for borgerrettigheter og frihet på Internett. Ingen andre saker, sier Christian Engström til Sydsvenskan. Han er piratenes førstekandidat til valget.

Gunstig tidspunkt

Dommen i The Pirate Bay-saken kunne nesten ikke ha kommet på et bedre tidspunkt for partiet. Fildeling er for mange førstegangsvelgere et sentralt spørsmål.

- Den lave valgdeltakelsen tjener vi definitivt på. Hvis alle som er enige med oss går og stemmer i juni, da kommer vi inn i parlamentet - og da med mange, sier Engström.

Vil påvirke

Mye av partiets støtte skyldes foruten fildeling, den meget omstridte FRA-loven, som ville tillate myndighetene å kontrollere all grenseoverskridende trafikk. I tillegg vedtok den svenske nasjonalforsamlingen for to måneder siden i innføre IPRED-loven som gir artister og andre rettighetshavere mulighet til å få utlevert navnene til de som benytter IP-adresser som mistenkes for blant annet fildeling.

- Men hvordan er sjansene for å påvirke EU?

- Jeg var selv aktivist mot programvarepatent i et års tid. Erfaringene viser at aktivister som jobber sammen som en gruppe er den eneste måten å nå igjennom EU-byråkratiet. Det er akkurat hva vi vil gjøre i Brussel, sier Engström til avisen.