Arvid Andenæs  (Foto: TV 2/)
Arvid Andenæs (Foto: TV 2/)

Andenæs trekker seg ikke

Til tross for sterk motbør. Arvid Andenæs stiller som presidentkandidat på helgens Håndballting.

Arvid Andenæs fra Førde ble av en enstemmig valgkomité i håndballforbundet innstilt som ny president. Men han har siden navnet hans ble kjent, ikke møtt stort annet enn motbør.

I går sa tidligere president i håndballforbundet og idrettsforbundet, Karl-Arne Johannessen, at han stiller som motkandidat. Seks av sju regionsledere støtter ham.

De representerer 105 av 137 stemmer på tinget til helgen. Men til tross for at slaget synes tapt, gir ikke Arvid Andenæs opp presidentkampen.

- Jeg har veldig lyst på dette vervet, og forholder meg til valgkomiteens innstilling. Signalet fra regionslederne er klart, men det gjenstår å se om de ulike delegatene følger opp, sier Andenæs.

Ukjent Andenæs
Mens Karl-Arne Johannessen er en kjent leder i hele Idretts-Norge, er det få som kjenner Arvid Andenæs selv i håndballfamilien.

Det blir brukt mot mannen som har bakgrunn fra bank, og som representerer Førde IL.

- Ledelse er min profesjon. Jeg leder 300 mennesker. Holder 100 foredrag om dette i året. Sitter i ulike styrer. Har ledet omstillingsprosesser, og mener at jeg evner å få folk med, kontrer Andenæs.

- Det at jeg ikke er kjent nok eller mangler internasjonal erfaring, blir nå brukt mot meg. Jeg ser poenget med at også Kjersti Steinskog, som er innstilt som visepresident er ny. Men det finnes jo mange ellers i styret og i administrasjonen i NHF, som er dyktige på dette, sier han.

Han er forundret over alt bråket, som har kommet etter valgkomiteens innstilling. Ikke minst fordi regionene som nå er imot ham, ble tatt med på råd før innstillingen ble gjort.

Og han har ikke sansen for styremedlemmene som har gjort opprør, og truet med å trekke seg, hvis han og Steinskog blir presidentskapet.

- Jeg har inntrykk av at disse personene tenker mer på seg selv enn håndballens ve og vel, sier Andenæs.

Han går altså for å vinne mot det som ser ut til å være overmakten, men er forberedt på at det kan ende med tap.

- Jeg legger ikke noe prestisje i dette. Det er ikke min stolthet som står på spill.

- Hvis det ender med tap for Johannessen i presidentkampen. Kan du gå for det nest beste, visepresident ?

- Det er utenkelig. Ikke fordi jeg har noe imot Johannessen, men fordi det ikke kan sitte to eldre menn på toppen.

Vurderer styremedlemverv
Det nye forslaget har allerede en kjønnsfordeling som ikke tilfredsstiller noen vilkår. Med så mange dyktige kvinner, blir det helt feil å ikke ha en kvinne som visepresident, når presidenten er en mann.

Motforslaget har altså Karl-Arne Johannessen på topp, og Espen Karlsen som visepresident. Fordelingen i styret er seks menn mot tre kvinner.

Valgkomiteens innstilling hadde fem menn mot fire kvinner. Med kvinnelig visepresident og kvinne som vararepresentant.

- Er det også utenkelig for deg å sitte som styremedlem, hvis benkeforslaget med Karl-Arne Johannessen som president blir valgt på søndag ?

- Jeg reiser til Trondheim for å kjempe om å bli president. Tida får vise om det dukker opp andre ting.

- Så du utelukker ikke et slikt verv ?

- Det ligger vel i det jeg svarte, sier Andenæs.

Kan bidra på økonomisiden
Hvis han skulle vinne, mener han selv at han kan bidra på økonomi/sponsor siden. Blant annet for å løfte klubbhåndballen som nå sliter tungt.

Dessuten ønsker han at håndballen skal fremstå på en helt annen måte enn det alle korrupsjonssaken har vist den siste tiden.

- Norge bør jobbe for å påvirke internasjonalt når det gjelder etikk og moral. Skal vi få til noe ute må vi være ekstremt flinke hjemme, sier Arvid Andenæs.