Per kristian Foss mener Avinor bør delprivatiseres.  (Foto: Jarl Fr. Erichsen/SCANPIX/SCANPIX)
Per kristian Foss mener Avinor bør delprivatiseres. (Foto: Jarl Fr. Erichsen/SCANPIX/SCANPIX)

Foss enig i Brustad-kritikk

Og reagerer på de angivelige diskusjonene om skattelette mellom statsministeren og Kjell Inge Røkke.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Finansavisen skriver onsdag at statsminister Jens Stoltenberg og Kjell Inge Røkke høsten 2008 jobbet for å legge Aker-formuen i en skattefri stiftelse, hvor Ap-folk skulle fylle opp styret og Røkke ville få skattefritak.

Avisens kilder hevder at det på høyt nivå i regjeringen skal ha vært en positiv interesse knyttet til muligheten for en skattefri overføring.

Les også: - Ville lage ny lov for Røkke

Høyres Per-Kristian Foss liker ikke lyden av påstandene.

- Jeg reagerer på at man har hatt drøftelser om både stiftelser med fordeler for et politisk parti og skattelettelser, sier Foss.

Finansminister Kristin Halvorsen (SV) avkrefter at slike drøftelser skal ha funnet sted, men det er bare delvis godt nok for Foss.

- Jeg er fornøyd med at finansministeren bekrefter at en SV-finansminister aldri ville gi skattelettelser til en enkeltperson. Men hvis Røkke har trodd at han skal få skattelettelser er det en holdning som burde være ukjent i det norske samfunn, sier høyrepolitikeren.

Forsvarer Brustad-kritikk

Per-Kristian Foss forsvarer også deler av Røkkes flengende kritikk av næringsminister Sylvia Brustad. Røkke hevdet at staten som eier ikke hadde bedt om å bli orientert, og kritiserte Brustad for å kommentere Aker-saken i media før hun hadde snakket med styret i selskapene.

- Røkke bekrefter jo at staten ikke hadde bedt om mer opplysninger da de kunne fått det. Hvordan kunne han informere staten som eiere når de ikke ønsker informasjon, sier Foss.

- Staten forholdt seg ikke aktiv da de burde - derfor har vi fått denne stillingskrigen i ettertid, sier han til TV 2 Nyhetskanalen.

Foss mener Aker-striden er mer tilspisset enn på lenge.

- Denne pressekonferansen ga et vitnesbyrd om en stat og et departement som forholdt seg passivt da de kunne ha fått informasjon. Nå har de lite de skulle ha sagt. Striden med staten er mer tilspisset nå, sa Foss til NTB onsdag ettermiddag.