I HARDT VÆR: Kjell Inge Røkke har satt sinnene i kok i Nord Norge. Han beskyldes for å bryte gamle løfter når stadig mer av fisken havner på filetfabrikker i Kina fremfor på fiskemottak i Nord Norge. I forrige uke langet Røkke selv ut mot Arbeiderpartiets fiskeripolitikk. (Foto: Stian Lysberg Solum/SCANPIX)
I HARDT VÆR: Kjell Inge Røkke har satt sinnene i kok i Nord Norge. Han beskyldes for å bryte gamle løfter når stadig mer av fisken havner på filetfabrikker i Kina fremfor på fiskemottak i Nord Norge. I forrige uke langet Røkke selv ut mot Arbeiderpartiets fiskeripolitikk. (Foto: Stian Lysberg Solum/SCANPIX)

Røkke innrømmer voldsomt press etter Aker-saken

- De siste ukene skulle jeg gjerne vært foruten, sier Kjell Inge Røkke.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

- Jeg har vært på mitt mest paralyserte. Men jeg reagerer på en næringsminister som sier "je er forbanna og provosert", sa Røkke under pressemøtet mens han etterlignet Sylvia Brustads dialekt.

- Eier, generalforsamling og administrasjon

Han uttalte seg svært kritisk til næringsminister Sylvia Brustads utspill i media. Han sa i klare ord at Brustad ikke tok hensyn til faktum før hun gikk ut med kritikk i media. Han påpekte også at staten er på eiersiden og sier Brustad burde snakket med administrasjon og styre før mediene.

Les alt om Aker-saken: Aker-sakens abc

- Jeg har lært at hvis man skal drive med takst er det kanskje nødvendig med nøkkelben til døra. Hvis du er minoritetsaksjonær i selskapet som er minoritetsaksjonær - da er du ikke vedkommende. Så er det kanskje greit å snakke med styre og ledelse i bedriften, sier Røkke.

- Men da hun hadde anledning til dette hadde ikke "je" tid, "for je skulle reagere". Da er det kanskje greit å få med seg faktum og så tilpasse reaksjon. Men når reaksjonen skal tilpasse seg medieverden uten å ta hensyn til faktum - da kan det hende at det går galt, sa en engasjert Kjell Inge Røkke.

Her ser du Røkkes Brustad-parodi:

- Styre og administrasjon umyndiggjort

Han fortsatt sin bredside mot staten ved å svinge innom to medieprofiler.

- Jeg vet ikke hva Aker Solutions skal gjøre fremover. Styre og administrasjon er jo umyndiggjort. Bærebjelken mellom arbeidsgiver og ansatte er de tillitsvalgte. De er behandlet som likeverdige styremedlemmer i alt som foregår. De er utradert. Jeg føler meg som en blanding av Snåsamannen og Don Corleone - det er enten mine overnaturlige evner eller en kynisk pistol mot tinningen, sa Røkke.

- Dette er en dag jeg skulle vært foruten. Også de siste ukene, skulle jeg vært foruten, sier Røkke.

Han la ikke skjul på at han har kjent presset de siste ukene. I et multimediashow understrekte han hvordan søkelyset hadde vært.

- Så til det som har gitt meg vondt i magen, og gjort meg søvnløs - jeg har ikke taklet dette bombardementet, sa Røkke.

- Når jeg ser denne kollasjen er det meg man angriper, mens de ansatte i disse bedriftene blir rammet. Hvis dere står fast ved at disse menneskene er blitt truet av Don Corleone eller Snåsamannen og ikke skjønner sitt eget beste, er det også feil. Men hvis man tror på dette likevel, så er det også dem det rammer. Det umuliggjør for meg å fortsette i den formen. Om det er selvforskyldt kan diskuteres, eller om jeg er tatt av banen av andre grunner. Men tatt av banen er jeg og kommer til å forbli det. Jeg kommer til å bli en annen næringslivseier og kapitalist heretter, sa Røkke.

- I grenselandet for hva jeg tåler

Noe nervøs, men fattet, møter han pressen for å snakke om de siste ukenes turbulens i Aker.

- De siste ukenes oppmerksomhet er i grenselandet for hva jeg takler, både fysisk og psykisk. Jeg beklager overfor min familie, men også ansatte med tilknytning til Aker, sier finanstoppen.

- Ikke fått penger av staten

Røkke gikk sporenstreks i gang med å forklare sin rolle i samarbeidet med den norske stat.

Kjell Inge Røkke kommer til sin pressekonferanse på Månefisken i Oslo onsdag.  (Foto: Stian Lysberg Solum/SCANPIX)
Kjell Inge Røkke kommer til sin pressekonferanse på Månefisken i Oslo onsdag. (Foto: Stian Lysberg Solum/SCANPIX)

- På tross av råd fra min kloke kone gikk jeg inn i eierskap sammen med staten. Jeg gikk inn med tolv milliarder, staten med rundt fem, sier Røkke.

- Jeg har ikke fått noen penger av staten, men investert - over to milliarder for hver milliard fra staten, legger han til.

- Håper dette kjeder dere noe helt jævlig

Videre forklarte han hvordan han kom inn i bedriftsstyret i Aker. Han ønsket å være en tydelig og deltakende eier, og ble aktiv arbeidende styreformann.

- Vi tok de grepene vi mente var riktige. Vi organiserte oss i industrielle holdings, financial holdings og treasury-funksjon. Vi er en bedrift med 88 prosent egenkapital og lite gjeld. Treasury-funksjonen var og er viktig, sier Røkke.

rokke_soyler (Foto: TV 2)
rokke_soyler (Foto: TV 2)

Da Røkke skulle introdusere Erik Nordboms detaljerte og pedagogiske gjennomgang av Aker-selskapene kom han med et stikk til journalistene.

- Jeg håper han kjeder dere noe jævlig med denne gjennomgangen. Det er en jævla provokasjon å høre noen omtale dette selskapet med S-ordet, ordet jeg ikke vil ta i min munn en gang, sa Røkke.

- Ofte konkurs

De siste ukene har medier spekulert i om Røkke er i ferd med å gå konkurs. Også dette tok han opp i sitt grundige pressemøte.

- Jeg har hørt mye om at jeg er konkurs. Etter at jeg kom til Norge har jeg ofte hørt at jeg snart er konkurs, så det er ikke noe nytt, sa Kjelle Inge Røkke.

Under en gjennomgang av Aker-selskapenes egenkapital og gjeld pekte Røkke på søylediagrammer som viste en gjeld på 1,6 milliarder, og rundt 18 milliarder i egenkapital.

- Med disse tallene skjønner jeg ikke noen av avisoppslagene de siste ukene, kommenterte han.

Stiftelsen

Kjell Inge Røkke tok også opp stiftelsen som Finansavisen skrev om onsdag. Ifølge avisen jobbet statsminister Jens Stoltenberg og Kjell Inge Røkke høsten 2008 for å legge Aker-formuen i en skattefri stiftelse, hvor Ap-folk skulle fylle opp styret og Røkke ville få skattefritak. Avisens kilder hevder at det på høyt nivå i regjeringen skal ha vært en positiv interesse knyttet til muligheten for en skattefri overføring.

Les også: - Ville lage ny lov for Røkke

Foran pressen forklarte Røkke sin side av saken. Han forklarte at han ønsket å la rikdommen komme samfunnet til nytte i form av en stipendordning.

- Noe som skulle komme dem til nytte de som sitter øverst ved bordet intellektuelt sett, men nederst ved bordet økonomisk sett, sa Røkke.

Røkke ville gi 80 prosent av sine aksjer til en allmennyttig stiftelse. Han avviser at han ville ha mer skattefritak enn 80 prosent av formueskatten.

- Når jeg gir fra meg 80 prosent av pengene mine vil jeg ikke sitte igjen med 2,5 milliarder i skatteregning, sier finansmannen.