Tusener av sivile er samlet i landsbyen Omanthai, som er kontrollert av militæret.  (Foto: STR/AFP)
Tusener av sivile er samlet i landsbyen Omanthai, som er kontrollert av militæret. (Foto: STR/AFP)

- 78.000 på flukt fra krigshandlingene

Opprørerne frykter at en av ti sivile er drept eller såret i masseflukten på Sri Lanka.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De to siste dagene har nærmere 78.000 sivile flyktet fra det krigsrammede området nordøst på Sri Lanka, melder militære talsmenn på Sri Lanka onsdag.

Tallene som presenteres fra de to partene i konflikten, spriker imidlertid og danner frykt for at dødstallene er høyere og kampene hardere enn det talsmennene for regjeringshæren gir inntrykk av.

Regjeringshæren meldte mandag at 30.000 sivile hadde unnsluppet fra den såkalte sikkerhetssonen nordøst på Sri Lanka, men talsmenn for LTTE-geriljaen hevder at disse tallene ikke stemmer med andre rapporter fra Vavuniyaa og Jaffna, og viser til at langt færre har nådd frem til flyktningesentrene som er etablert utenfor krigssonen.

7.500 sivile hadde onsdag unnsluppet sikkerhetssonen og nådd frem til flyktningesentrene, opplyser FN-talsmannen Gordon Weiss.

- Hæren brukte klasevåpen

Det LTTE-vennlige nettstedet TamilNet offentgjorde tirsdag bilder av det de hevder er ofre for klasevåpenbombing.

Et satelittbilde fra amerikansk UD viser et utsnitt av den såkalte sikkerhetssonen nordøst på Sri Lanka.
Et satelittbilde fra amerikansk UD viser et utsnitt av den såkalte sikkerhetssonen nordøst på Sri Lanka.

Bildene er tatt innenfor sikkerhetssonen, i landsbyen Pokkanai.

Titusener av mennesker har den siste tiden vært stuet sammen på en smal kyststripe i nordøst, og flere meldinger om at regjeringshæren har beskutt området med raketter og granater, er blitt avvist av myndighetene.

Kirke rammet av artilleriild

Onsdag ble landsbyen Valaignarmadam i som ligger i et LTTE-kontrollert område beskutt, og en katolsk kirke skal ha blitt rammet av artilleriild fra regjeringshæren.

En talsmann for militæret vedgår ifølge Sky News at det finner sted kamphandlinger i området, og at LTTE-soldater blir beskutt av regjeringshæren.

- Konfrontasjoner finner sted, sier Udaya Nanayakkara til Sky News.

- Opp mot 110.000 på flukt

FN bekrefter samtidig at det foregår en storstilt masseflukt av sivile fra krigsområdet, og kritiserer LTTE-geriljaen for å tvinge folk til å fortsatt oppholde seg i krigsområdet.

- Det er minst 60.000, og tallet stiger. Vi har fått rapporter om at opp til 110.000 er på vei ut av området, sier Gordon Weiss, FNs representant i Colombo.

Ifølge Røde Kors utspiller det seg nå en katastrofe i krigsområdet i nordøst. Organisasjonen sier at flere hundre er drept siden mandag, og at det er minst 50.000 sivile som trenger øyeblikkelig hjelp.