Smaken av Norge
Smaken av Norge

Hannes sorbet

Sorbet av René Claude plommer og ildkvede, iskrem smakt til med honning og tørkede plommer fra Hardanger og rød plommekompott.

Kompott

5dl syltede plommer fra Nøring
3 dl væske (laken som plommene ligger i, ev. 2,5 dl vann og 1,5 dl sukker)
1ss potetmel
0,5 dl vann
mjødurt

Sil av laken fra de hermetiske plommene og ha denne i kjele. Kok opp. Jevnes med potetmel rørt ut i vann. Smak til med mjødurt. Ha i plommene.

Sorbet

10 stk ildkveder, ev. sure epler
1 l vann
1 kg sukker
10 stk René Claude hermetiske plommer fra Sogn, ev. andre syrlige, grønne plommer
2 dl sukkerlake fra kvedene
2 eggehviter

Ildkvede finnes i mange gamle hager. (Gjør som meg. Legg en lapp i postkassen når du ser noe du ønsker og spør om du kan få lov til plukke. Mine ildkveder kom fra en hage på Lyraneset i Bergen.) Ha ildkvedene på sylteglass. Kok opp 1 liter vann og 1 kg økologisk sukker, slå det over ildkvedene og skru på tett lokk. Allerede etter et døgn vil du få en sanselig opplevelse når du åpner lokket.

8 ildkveder og de grønne, hermetiske plommene kuttes grovt. 2 ildkveder legges til side til anretning. Bruk sukkerlaken som er i glasset. Kjøres i blender og siles gjennom finmasket sikt. Pisk opp eggehviter som tilsettes blandingen.

Ha over i ismaskin og kjør til passende konsistens. Har du ikke ismaskin, sett bollen i fryseren, la det fryse og ta sorbeten ut igjen og kjør på nytt i kjøkkenmaskinen.

Iskrem med Turid Alices tørkede plommer og honning fra Søyland gård

2- 3 dl tørkede Mallard-plommer fra Turid Alice i Hardanger
eplekonsentrat fra Hardanger
2, 5 dl fløte
2,5 dl melk
2-3 ss honning fra Søyland gård
6 eggeplommer
3 plater gelatin
Eplechips fra Turid Alices eplemakeri
Sviskekjeks fra Turid Alices eplemakeri
geiteramsblomster

Tørkede plommer som har ligget i bløt i eplekonsentrat fra Hardanger i alt fra noen dager til en måned finkuttes og brukes til pynt. Eplekonsentrat fra Hardanger kommer i flasker og finnes på lokalmatbutikker. Eventuelt kan du bruke nypresset eplesaft og koke den ned til sirup.

Fløte, melk og honning varmes opp. Gelatin bløtlegges og røres ut i fløteblandingen. Resten av plommene has i blender sammen med eggeplommer. Bland alt og kjør det i ismaskin.

For hjemmebruk uten ismaskin: Pisk 5 dl fløte til krem, pisk eggeplommene og honning til eggedosis. Ha i finmosede hardangerplommer. Bland alt og ha over i skåler som settes i frysen. Litt finhakket rosegeranium til pynt.

Anretting: 2 ildkveder kokes i sukkerlake til de er møre, skjæres i tynne skiver og legges på tallerkenen. Form sorbeten med skje og legg den oppå. Stikk en skive av Turid Alices epleskiver i sorbeten til pynt. Legg iskrem ved siden av. Dryss finsnittede plommer over. Slipp noen geiteramsblomster, over tallerkenen til pynt. La de dette ned der de vil¿