Tjenestepersoner i offentlige etater avslører personer med hemmelig identitet på grunn av slepphendt håndtering, mener politimann. (Foto: Johannessen, Sara/SCANPIX)
Tjenestepersoner i offentlige etater avslører personer med hemmelig identitet på grunn av slepphendt håndtering, mener politimann. (Foto: Johannessen, Sara/SCANPIX)

Etater avslører hemmelige identiteter

Lekker opplysninger om mennesker som lever med hemmelig identitet, hevder politioverbetjent.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ansatte i politiet og andre offentlige etater lekker opplysninger om mennesker som lever på hemmelig adresse med ny identitet. Det hevder en politioverbetjent i Oslo politidistrikt.

Politioverbetjent Gunnar Svensson jobber med å hindre tvangsekteskap og mener det er grunn til å slå alarm, skriver Vårt Land.

Avslører identitet med purrebrev

- Offentlige ansatte med samme etniske opprinnelse som jenter med sperret adresse, har røpet opplysninger om dem, sier Svensson.

Han mener dette har skjedd så ofte at det er grunn til å påpeke det.

Han forteller at Statens lånekasse for eksempel har sendt purringer på studielån hjem til familien som den unge har flyktet fra, med vedkommendes nye navn på konvolutten.

- De stoler ikke på dem

Han forteller også at jenter som lever på sperret adresse, er livredde for å bruke drosjesjåfører fordi de ofte bidrar med opplysninger til jentenes familie.

Svensson, som også sitter i Integrerings- og mangfoldsdirektoratets kompetanseteam mot tvangsekteskap (IMDI), har inntrykk av at unge jenter vegrer seg mot å møte offentlige tjenestemenn med samme etniske bakgrunn.

- De stoler ikke på dem, med mindre noen kan gå god for dem, sier han.

Tror det er en vandrehistorie

Lånekassen har i dag i underkant av 250-300 kunder med hemmelig adresse. Det skal bare være to personer som har tilgang til opplysninger om disse personene, skriver Vårt Land.

Seniorrådgiver i Lånekassen, Wenche Merli, synes historien om purringen høres veldig rar ut, og tror det må være en vandrehistorie blant politiet.

- Dette skal være et vanntett og sikkert system. Dette er veldig alvorlige saker, sier hun.

Det er Skatt Øst som de siste to årene har hatt ansvaret for personer med hemmelig adresse. Tidligere lå dette ansvaret hos Skattedirektoratet.

(NTB/TV 2)