Oljefondets investeringer rammer regnskogen

Det norske oljefondet har satt penger i flere selskaper som anklages for å rasere regnskog. Kirkens Nødhjelp (KN) mener praksisen slår i hjel norsk utviklingspolitikk.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Et av de aktuelle selskapene er brasilianske Votorantim, som planlegger å bygge store demninger i forbindelse med gruvedrift i den sørlige delen av Brasil. En av KNs partnerorganisasjoner frykter at et areal tilsvarende 11.000 fotballbaner vil bli satt under vann og avskoget.

– Regjeringen har nettopp lagt fram en ny utviklingsmelding der de legger særskilt vekt på samstemthet i norsk utviklingspolitikk. Dersom vi fortsetter å investere i dette selskapet, slår vi i hjel vår egen utviklingspolitikk, sier utenlandssjef i KN, Anne Kristin Sydnes.

Statens pensjonsfond – Utland, populært kalt oljefondet, kan trekke seg ut av selskaper etter anbefaling fra fondets Etikkråd. Finansminister Kristin Halvorsen (SV) sier rådet lenge har hatt fokus på miljøødeleggelse, men at det er nødvendig å hente inn opplysninger fra en rekke ulike kilder før det kan trekkes konklusjoner om selskaper som får kritikk.

– Jeg er glad for at Kirkens Nødhjelp og andre organisasjoner kommer med informasjon om selskaper vi er investert i, sier Halvorsen til NTB.