Illustrasjonsfoto.  (Foto: Sigurdsøn, Bjørn/SCANPIX)
Illustrasjonsfoto. (Foto: Sigurdsøn, Bjørn/SCANPIX)

En av to homofile gutter mobbes

Ny studie viser at halvparten av alle homofile gutter i 10. klasse blir mobbet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Senter for atferdsforsking har på oppdrag fra Utdanningsdirektoratet gjennomført en landsomfattende undersøkelse for å kartlegge omfanget av mobbing på grunn av seksuell orientering i norsk skole. 3000 elever på 10. trinn har svart på undersøkelsen.

Høy mobbe-risiko for homofile

Undersøkelsen viser at risikoen for å bli mobbet er svært mye høyere for homofile og bifle, enn for heterofile.

- Min vurdering er at dette er veldig oppsiktsvekkende resultater. Tallene er forferdelige rett og slett, sier professor Erling Roland ved Senter for atferdsforskning ved Universitetet i Stavanger til TV 2 Nyhetene.

Mens 7,3 prosent av heterofile gutter svarer at de mobbes 2-3 ganger i måneden eller oftere, svarer 23,8 prosent av bifile gutter og 48 prosent av homofile gutter at de opplever det samme. Homofile gutter mobbes dermed nesten sju ganger så ofte som heterofile gutter.

Jenter også utsatt

Også for jenter er tendensen klar. Mens 5,7 prosent av heterofile jenter svarer at de mobbes 2-3 ganger i måneden eller oftere, svarer 11,5 prosent av bifile jenter og 15,7 prosent av homofile jenter at de opplever det samme. Homofile jenter mobbes dermed tre ganger så ofte som heterofile jenter.

Elevene ble både spurt om de ble mobbet ansikt til ansikt og via mobiltelefon og internett. Bifile og homofile svarer at de mobbes langt oftere enn heterofile både via mobil, internett og på konvensjonell måte.

Mobbeoffer mobber

Undersøkelsen viser også at de som blir mobbet også i utstrakt grad selv mobber. 37 prosent av heterofile elever som blir mobbet mobber andre elever. Blant bifile og homofile elever er henholdsvis 50 prosent og 73 prosent av mobbeofrene også mobbere.

- Tendensen er veldig både når det gjelder andelen som blir mobbet og andelen som mobber. Det var aller mest overraskende at andelen som også mobber andre er så høy, sier Roland.

Han mener skoleverket nå må vurdere hvordan de skal forholde seg til mobbing når det gjelder homofile og bifile.

- Jeg tror at det i samfunnet generelt og i skoleverket spesielt er det behov for en stor samtale om hva som kan gjøres, sier Roland.