Lakselus på laks 2 (Foto: TV 2)
Lakselus på laks 2 (Foto: TV 2)

Hastemøte om lakselus

- Situasjonen er svært alvorlig, mener Mattilsynet og Havforskningsinstituttet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

- Vi er veldig bekymret over lakselussituasjonen. Det generelle infeksjonspresset for lakselus er for høy, og det at lusa har utviklet resistens tar vi veldig alvorlig. Det er en vanskelig situasjon, sier programleder Ole Torriussen i Havforskningsinstituttet til tv2nyhetene.no.

Resistent lus

Tirsdag ble det holdt et hastemøte i Mattilsynets hovedkontor i Oslo. Til stede var Fiskeridepartementet, Mattilsynet, Havforskningsinstituttet og Veterinærinstituttet.

Teamet var situasjonen for lakselus i Norge, og det at flere og flere lus viser seg å være resistente mot de behandlingsmåtene som har blitt brukt for å få bukt med parasitten.

- Oppdrettsnæring må ta ansvar

Havforskningsinstituttet etterlyser kraftigere tiltak for å få saken under kontroll. Torriussen mener også at oppdrettsnæringa bør ta sin del av ansvaret.

- Hvis en ikke greier å holde tallet på lakselus nede, bør antall oppdrettsanlegg bli mindre, mener Torriussen.

Havforskningsinstituttet foreslår blant annet at fiskepopulasjoner ikke skal behandles med samme preparat to ganger etter hverandre. Infeksjonsnivået bør også bli mindre i løpet av de fem neste årene.

Les hvilke andre tiltak Havforskningsinstituttet foreslår her.

Tar livet av villaksen

Lakselus er et stort problem for villaks og sjøørret, men luselarvene produseres først og fremst på oppdrettsfisk. Oppdrettsnæringen kan tåle en betydelig økning i luseinfeksjonen før det begynner å gå ut over produksjonen.

Villfisken er derimot ikke så heldig, og har heller ikke de samme mulighete til å få behandling mot lusa.

- Mange gode innspill

Mattilsynet og Fiskeri- og kystdepartementet er i ferd med å avslutte arbeidet med en ny lakselusforskrift som skal sikre effektive bekjempelsesstrategier mot lakselus

- Vi fikk mange gode innspill på møtet som vi skal ta med oss videre i arbeidet med den nye lakselusforskriften. Denne forskriften blir et viktig virkemiddel i bekjempelsen av lusa, sier assisterende tilsynsdirektør Ole Fjetland i Mattilsynet.

Les utkastet til ny lakselusforskrift her.