Sivile ofres i krigen på Sri Lanka

En liten gutt med en blodig bandasje rundt hodet er blant tusenvis av sivile tamiler som i siste liten har greid å rømme fra krigen på Sri Lanka. For dem som er igjen, er situasjonen katastrofal.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ingen av partene så tirsdag ut til å vise tegn til å stanse det som trolig er i ferd med bli et grusomt blodbad. Ifølge Den internasjonale Røde Kors-komiteen er hundrevis av sivile allerede såret eller drept under de pågående kampene.

Partene i krigen gir helt ulike versjoner av hva som nå skjer nordøst på øya, under det som etter alt å dømme er det siste og avgjørende slaget etter 25 år med borgerkrig.

Mens militæret på Sri Lanka sier de redder tusenvis av sivile fra krigssonen, hevder Tamiltigrene (LTTE) at hærens offensiv forårsaker et blodbad. Bare i løpet av mandagen ble 1.000 sivile drept og over 2.000 såret, hevder geriljaen, som tirsdag offentliggjorde bilder som viser lange rekker med sårede mennesker, liggende på bakken i provisoriske sykehus.

– De siste 48 timene har srilankiske væpnede styrker brukt tamilske sivile som menneskelige skjold for å rykke inn i disse områdene gjennom to fronter, heter det i en uttalelse fra LTTE tirsdag. I meldingen anklages også hæren for å bruke sivile til å rydde landminer.

Militæret hevder på sin side at LTTE bomber og skyter mot sivile som forsøker å flykte ut av krigsområdet. Ifølge hæren har soldatene sørget for at nærmere 50.000 tamiler har greid å komme seg ut. (©NTB)