Landsmøtet gikk i mot partiledelsen i spørsmålet om finansiering av nødvendig tannbehandling.   (Foto: Falch, Knut/SCANPIX)
Landsmøtet gikk i mot partiledelsen i spørsmålet om finansiering av nødvendig tannbehandling.  (Foto: Falch, Knut/SCANPIX)

Ga Jens en på tygga

Staten skal finansiere nødvendig tannbehandling, mener Arbeiderpartiet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Partiledelsen gikk på en smell da landsmøtet strøk formuleringen om at dette skal skje på lang sikt i det nye partiprogrammet.

- Uverdig

Det var landsstyremedlem Tellef Inge Mørland fra Aust-Agder som frontet kampen for å fjerne formuleringen på lang sikt. I sin tale til landsmøtet sa Mørland blant annet at han synes det er uverdig at Arbeiderpartiet hittil ikke har anerkjent tannhelse på samme måte som annen helse.

- Jeg synes ikke vi skal være partiet der du skal stå med lua i hånda for å få hjelp, og dessuten må jeg si at du skal være 75 år og dermed komme med tennene i et glass før du får hjelp hos tannlegen, sa Mørland.

Han fremmet forslaget som ble vedtatt på vegne av fire fylkeslag.

Tak for egenandel

Et forslag om å sette et tak på egenandel for tannhelsebehandling ble også vedtatt av landsmøtet.

Den nye programformuleringen til Arbeiderpartiet slår fast at det skal settes et tak for hvor mye den enkelte selv skal dekke av utgifter til nødvendig tannbehandling, slik at alle skal få råd til å ivareta sin tannhelse på en god måte.

- Jeg er utrolig glad for at alle som har høye tannhelseutgifter, og har problemer med å betale disse, skal slippe å bekymre seg for å betale dette når man har gjennomført reformen, sier Mørland til TV 2.

Nei kontantstøtte og jury

Et forslag om å avvikle kontantstøtten umiddelbart fikk ikke flertall. 134 stemte for dette forslaget, mens et flertall på 164 av delegatene gikk inn for en gradvis avvikling når det er full barnehagedekning og alternative ordninger er etablert.

Et forslag om å opprettholde dagens juryordning ble nedstemt av landsmøtet. Partiledelsen vant dermed fram med sitt ønske om å bytte ut juryen med en utvidet meddomsrett.