voll_avlys (Foto: Solum, Stian Lysberg/SCANPIX/Montasje)
voll_avlys (Foto: Solum, Stian Lysberg/SCANPIX/Montasje)
FENGSEL: Idar Vollvik slipper å sone bak lås og slå, men er dømt til betinget fengsel. (Foto: Stian Lysberg Solum/SCANPIX)
FENGSEL: Idar Vollvik slipper å sone bak lås og slå, men er dømt til betinget fengsel. (Foto: Stian Lysberg Solum/SCANPIX)

Idar Vollvik reddet i siste minutt

Chess-gründeren Vollvik unngår personlig konkurs.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den tidligere milliardæren sto i går kveld i fare for å bli slått personlig konkurs på grunn av milliongjelden til meglerhuset Christiania Invest.

I natt kom partene til enighet.

Idar Vollvik sier til TV 2 tirsdag morgen at han vil betale i underkant av 10 millioner kroner. Vollvik skylder fortsatt 100 mill kroner til First Securities.

Stilte personlige garantier

Vollvik skylder Christiania Invest 14 millioner kroner etter å ha tatt opp lån for å investere på børsen. Det var for to uker siden at meglerhuset begjærte Chess-gründeren konkurs for å kunne få tilbake pengene de hadde utestående.

Odd Magne Gjerde i Christiania Securities sier til bt.no. at partene kom fram til en løsning i natt. Dermed blir det planlagte oppgjøret i Bergen Tingrett avlyst. Rettsmøtet skulle ha startet i Bergen Tingrett klokken 09.30 tirsdag formiddag.

Gjerde vil likevel ikke kommentere om selskapet får tilbakebetalt alt de har utestående fra Vollvik.

Grunnen til at det er Vollvik personlig og ikke firmaet hans som er ansvarlig og kunne bli begjært konkurs, skal være at han stilte personlige garantier for milliongjelden.

Men Christiania Invest er ikke den eneste som lot Vollvik handle på kreditt. Også First Securties skal ha utestående millionbeløp hos Vollvik.

Fikk handle på kreditt

Historien om Idar Vollviks lange opptur og raske nedtur har fasinert mange og en hver.

Trønderen tjente i 2005 store penger på salget av mobilselskapet Chess som han hadde utviklet til en millionbedrift. Vollvik solgte mobilselskapet sitt til det -finsk-svenske mobilselskapet Telia Sonera for 1,8 milliarder kroner.

I 2006 startet Idar Vollvik ivesteringsselskapet Vollvik Invest AS. Siden da har Vollvik brukt nesten alt av penger i trading på børsen. Da pengene tok slutt, fikk han fortsette å handle på kreditt hos meglerhuset. Det siste året har Vollvik åpent snakket om sine pengeproblemer og langt på vei innrømmet å ha vært preget av spillegalskapi form av børstrading.

Tidligere i år ble eksmilliardæren også fratatt retten til å inngå avtaler på egenhånd av sitt eget investeringsselskap.

Flyttet hjem fra Spania

I storhetstiden etter millardsalget til Telia Sonera figurerte Vollvik hyppig i mediene.

Blant annet framsto han som en av Branns rike onkler da han bladde opp millioner for å hente blant andre Raymond Kvisvik til Brann.

Koenigsegg lager supersportsbilen ved samme navn - og nå er
  de også i ferd med å ta over Saab! (Foto: Kallestad, Gorm/SCANPIX)
Koenigsegg lager supersportsbilen ved samme navn - og nå er de også i ferd med å ta over Saab! (Foto: Kallestad, Gorm/SCANPIX)

I tillegg fikk eksiltrønderen oppmerksomhet i Bergen for sitt kjøp av en av verdens raskeste privatbiler, en Koenigsegg. I tillegg bestilte han en luksusbåt i millionklassen.

I 2006 flyttet Vollvik til Spania hvor han fortsatte tradingen på børsen før han nylig flyttet tilbake til Norge, uten penger.

I høst annonserte den tidligere mobilgründeren at han igjen ville hive seg inn i kampen om mobilkundene. Han lanserte derfor mobilselskapet Ludo Mobil.

Allerede kort tid etter etableringen fikk Vollvik-selskapet kritikk fra Forbrukerrådet for uheldig markedsføring. Mange måneder etter oppstarten kan fortsatt ikke Ludo Mobil ta i mot kundebestillinger.