Danmark kan få 18 årsgrense på ølkjøp.  (Foto: JAVIER SORIANO/AFP)
Danmark kan få 18 årsgrense på ølkjøp. (Foto: JAVIER SORIANO/AFP)

Vil ha 18-årsgrense på øl i Danmark

...og prishopp på sigaretter. Danskene vurderer drastiske helsetiltak.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det liberale Danmark er i ferd med å bli litt mindre liberalt, skal vi tro danske medier. I dag legger den danske regjeringens «forebyggelseskommission» fram tiltak for å styrke helsen til våre naboer i sør. Endringene kan føre til «ballade» i enkelte kretser.

Vil sende signal

Mens vi her hjemme tar det som en selvfølge at du skal være myndig for å kjøpe alkohol, er situasjonen en annen hos danskene. Danske 16-åringer kan med loven i hånd oppsøke nærmeste kjøpmann for å gjøre sine innkjøp av flytende stimuli for festlige anledninger.

Får kommisjonen det som den vil, er det snart historie. 18 års aldersgrense for alkohol er at av forslagene som blir lagt fram i dag, melder den danske avisen BT som siterer nyhetsbyrået Ritzau.

Hevingen av aldersgrensen skal sende et sterkt signal til de unge, og en strengere håndhevelse av regelverket skal også iverksettes, slik at det blir vanskeligere å omgå.

Røykehopp

Kommisjonen skal i dag legge fram 52 konkrete forslag. Minst et av forslagene gjelder sigaretter: Prisene skal opp. I fremtiden kan en tjuepakning med sigaretter koste rundt 50 danske kroner. En dansk røykeavvenningsekspert kaller forslaget ambisiøst.

- Det vil ramme spesielt de mest prisfølsomme. Det vil si de i lavere sosiale lag og de unge. Det vil være flest tenåringer som slutter å røyke og flere som lar være å begynne, sier overlege Philip Tønnesen.

Regjeringen satte ned tobakksavgiften i 2003 på grunn av grensehandelen. I dag koster en tjuepakning med sigaretter rundt 32 danske kroner.

Avviser forslaget

Mens tiltak mot røyking stort sett forbigås ukommentert, slår den danske helseministeren forslaget om høyere aldersgrense på alkohol til grunnen.

- Hvis vi sier til 17 år gamle Jesper at han ikke kan kjøpe en øl når han har fri fra videregående på fredag, tror jeg vi sender en hel del mennesker fra oss. De vil ikke forstå hva vi mener, så vi taper kampen om budskapet, sier Jakob Axel Nielsen til nyhetsbyrået Ritzau.

- At en skal være 18 år for å kunne kjøpe en øl, det synes jeg er litt langt ute, sier helseministeren ifølge Jyllands-Posten.

Avisen BT kan ellers opplyse at unge i Danmark statistisk sett begynner å drikke tidligere enn sine jevnaldrende i Norge og Sverige. Danske ungdommer drikker dessuten vesentlig mer.

Skulle forslaget bli vedtatt har danske ungdommer fortsatt en fordel sammenlignet med norske: De har kort vei til grensen mot Tyskland, og der er fortsatt aldersgrensen16 år for øl og vin under 19 volumprosent alkohol.