Den mistenkte piraten Abduhl Wali i Musi ankommer New York.  (Foto: Eric Thayer/REUTERS / SCANPIX)
Den mistenkte piraten Abduhl Wali i Musi ankommer New York. (Foto: Eric Thayer/REUTERS / SCANPIX)

Somalisk pirat stilles for retten i USA

Den mistenkte piraten fra Somalia kan få USAs første sjørøverdom på over 100 år. Den forrige ble hengt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Piraten som er mistenkt for å ha deltatt i kapringsforsøket på Maersk Alabama i Adenbukten skal stilles for retten i USA. Mandag ankom han New York.

Abdi Wali Abdulqadir Muse, som skal være piratens navn, var den eneste av de somaliske piratene som overlevde etter at amerikanske spesialstyrker gikk til aksjon mot livbåten de oppholdt seg i. Dette skjedde etter et fem døgn langt gisseldrama utenfor kysten av Somalia.

Hvis Muse blir tiltalt for piratvirksomhet, er han den første med denne tiltalen i USA på over 100 år.

Drept av spesialstyrker

Det hele startet med at pirater bordet det amerikanske frakteskipet Maersk Alabama tidligere denne måneden. Da piratene kom om bord, slo det amerikanske mannskapet på lastebåten tilbake og piratene måtte gi opp å ta kontroll over skipet. Likevel klarte piratene å få med seg kapteinen på skipet, Robert Phillips, som gissel i et av skipets livbåter.

Etter hvert gikk livbåten tom for drivstoff og måtte taues av det amerikanske krigsskipet USS Bainbridge. Det var mens livbåten ble tauet at amerikanske snikskyttere drepte flere av piratene som holdt Phillips fanget.

Den mistenkte piraten Abdi Wali Abdulqadir Muse overlevde aksjonen og ble sendt til den amerikanske marinebasen i Djibouti før han mandag ankom New York for å bli stilt for amerikansk rett, melder CNN.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

USS Bainbridge tauer livbåten med frigjorte gisler
  fra skpet Maersk Alabama 12. april. (Foto: Megan E. Sindelar/AFP)
USS Bainbridge tauer livbåten med frigjorte gisler fra skpet Maersk Alabama 12. april. (Foto: Megan E. Sindelar/AFP)

Er kun 16 år gammel

Samtidig har nå en kvinne som hevder å være piratens mor kommet med bønn til president Barack Obama om å slippe sønnen hennes fri.

Moren sier den unge sjørøveren bare er 16 år gammel.

- Jeg ber president Obama om å benåde tenåringen min. Jeg ber ham om å løslate sønnen min, eller i det minst la meg få se ham og være sammen med ham under rettssaken, sier Adar Abdirahman Hassan.

Risikerer livsvarig fengsel

USAs forsvarsminister Robert Gates har tidligere sagt at alle kaprerne som var med på aksjonen, var mellom 17 og 19 år gamle. Men Adar Abdirahman Hassan hevder at sønnen bare var 16 år da han ble tatt til fange.

Hvis dette stemmer, vil det bli vanskeligere for amerikanske myndigheter å få ham dømt i USA.

Så langt er det ikke tatt ut noen siktelse mot den mistenkte unge piraten som ankom New York i går, mandag. Han risikerer livsvarig fengsel når han nå skal straffeforfølges i USA.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

I SIKKERHET: Richard Phillips
  (h) står her ved siden kommandør Frank Castellano som ledet aksjonen
  hvor kapteinen på Maersk Alabama ble satt fri søndag. ( © EPA)
I SIKKERHET: Richard Phillips (h) står her ved siden kommandør Frank Castellano som ledet aksjonen hvor kapteinen på Maersk Alabama ble satt fri søndag. ( © EPA)

Ble hengt

Han er den første som tiltales for piratvirksomhet i USA på over 100 år. I og med at New York ikke lenger har dødsstraff, vil den somaliske piraten slippe billigere unna enn sine forgjengere som er straffet i USA.

Det siste kjente tilfellet av en pirat som fikk dødsstraff var nettopp i New York i 1862. Da møtte sjørøverkaptein Nathaniel Gordon sin skjebne i en galge i New York City.

Gordon ble kjent skyldig i å ha smuglet slaver fra Afrika.

Nettopp det var hovedgeskjeften for datidens pirater.

(TV 2/ NTB)