Jens Ulltveit Moe (Foto: Ingvild Gjerdsjø/TV 2)
Jens Ulltveit Moe (Foto: Ingvild Gjerdsjø/TV 2)

- Staten er lurt av Røkke

Jens Ulltveit-Moe er ikke i tvil.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fra sitt kontor på Fornebu har tidligere NHO-direktør Jens Ulltveit-Moe fulgt striden rundt Aker. Han er ikke i tvil. I kompaniskapet med Kjell Inge Røkke har staten blitt lurt.

- Staten er blitt lurt to ganger. Dag Terje Andersen ble lurt av Røkke ved det opprinnelige kjøpet. Og staten er åpenbart lurt igjen gjennom Røkkes salg en gang til.

Milliardhandel

I 2007 var det lykkelige dager for Røkke og regjeringen. Næringsminister Dag Terje Andersen brukte fem milliarder på å kjøpe seg opp i Aker Solutions. Og det uten å hente inn finansiell eller juridisk rådgivning.

Den mangelfulle avtalen kan ha sørget for at Røkke nå har jusen på sin side i kampen mot regjeringen.

Ber Andersen trekke seg

- Jeg synes Dag Terje bør stikke fingeren i jorden og erkjenne ansvaret for de feilene som ble gjort, sier Ulltveit-Moe.

- Ved å trekke seg?

- Det bør han avgjort vurdere.

- Samarbeidet er over

Nå vil det uansett være umulig for staten å forbli eier i Røkkes selskap, mener Ulltveit-Moe.

- Jeg tror ikke kompaniskapet Røkke/staten på sikt er over. Faktisk er det nå over. Spørsmålet er hvordan staten kan komme seg ut av det. Og jeg tror at det å hoppe ut av det nå ville vært galt, sier han.

- Har Røkke gjort noe galt her?

- Du kan ikke kritisere en hund for å bjeffe. En kapitalist i et hjørne vil gjøre alt for å komme seg ut av det - det har Røkke også gjort. Jeg synes han har utnyttet Dag Terje Andersens naivitet, men det får stå for Dag Terje Andersens regning.

Aker avfeier kritikken

I Aker mener de kritikken mot Røkke er irrelevant da det er selskapet og ikke Røkke selv som står bak de omstridte handlene.

Likevel svares følgende i en e-post skrevet av konserndirektør i Aker Geir Arne Drangeid: «Historien vil vise at Ulltveit-Moe snakker mot bedre vitende.»

Kjell Inge Røkke har i dag annonsert at han vil møte pressen onsdag 22. april klokka 14. Følg pressekonferansen med Røkke direkte på tv2nyhetene.no.