Gro2OK
Gro2OK

Gro: - Kjernevåpnene er vår største trussel

Gro sier at finanskrise og klimautfordringer ikke må få overskygge atomtrusselen i verden.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

- Det er slik at kjernevåpnene er vår aller største trussel. Fordi vi har så mange andre temaer, som klima og nå finanskrisen, så kan det bli borte. Men alvoret der må vi heller ikke glemme, sa Gro under sin tale til Aps landsmøte i dag.

Gro er utnevnt som FNs spesialutsending for klimaspørsmål, og er nå i full gang med å forberede dagsorden for FNs klimakonferanse som avholdes i København den 7. til 18. desember i år. Der er nedrustning ett av punktene som skal tas opp.

- Nye muligheter

Hun ser imidlertid at hun så positivt på arbeidet med atomvåpen framover, spesielt med tanke på den nye ledelsen i USA:

- Heldigvis har vi fått nye muligheter, og vi ble minnet om det i hilsenen fra Hillary Clinton: Vi har en annen samarbeidspartner på den andre siden av Atlanterhavet, enn vi har hatt på mange år, sa hun.

Forventer ny regjering med Ap

I løpet av talen oppsummerte Gro alle utfordringene hun selv sto overfor som statsminister og politiker for Ap. Hun oppsummerte den tunge striden om EF-medlemskap på 70-tallet, og senere kampen om EØS.

Hun dro også paralleller mellom årets valg og valget i 1993. Da som nå var det økonomiske nedgangstider i landet, og arbeidsledigheten var høy.

- Folk skulle ta stilling til hvilken styring de ønsket i dette landet. Vi anbefalte stø kurs, og advarte mot borgerlige eksperimenter. Og vi ble hørt, sa hun.

Arbeiderpartiet vant valget, og dannet en mindretallsregjering. Gro mener at Arbeiderpartiet er for viktig til å stå utenfor en regjering, og tror på en ny valgseier i år:

- Dere skjønner det, at i valgåret 2009, da skal vi oppleve det samme som vi gjorde i 1993, slo hun fast, og begeistringen i salen var åpenbar.

- Vi må satse på ungdommen

Hun avsluttet talen med å nevne sitt engasjement i gruppen "The Elders". The Elders er satt ned av Nelson Mandela, og skal jobbe for å løse globale utfordringer. Medlemmene er alle meget erfarne ledere, menneskerettsforkjempere og politikere, og består blant annet av Nelson Mandela, Desmond Tutu, Graca Marcel og hans kone, Jimmy Carter og Kofi Annan.

Likevel ville ikke Gro avslutte sin tale med å si at man må lytte til de eldre, men derimot at ungdommen må satses på i framtiden:

- Jeg vil si til ungdommen, lytt gjerne og ta med all innsikt fra dem som gikk foran. Men det er ungdommen vi må satse på, og det at ungdommen fornyer og tar ansvar for egen framtid, som skal bringe oss framover, avsluttet hun, til stående applaus fra hele salen.