Ulv (Foto: Scanpix)
Ulv (Foto: Scanpix)

Vill bikkje eller villmarkssymbol?

Ulven er tvetydig, og den fascinerer. Fotografen Arne Mortensen har møtt ulven på dens egen hjemmebane.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Arne Mortensen er den første i Skandinavia som systematisk har klart å filme ulvens naturlige familieliv over tid. Ved å gå forsiktig fram har han fått bilder av grenseskogenes ulver i fri utfoldelse.

Familieflokk

En ulveflokk er en familie - mor, far og unger. Men det kan være unger i forskjellig alder. Enkelte storesøsken velger å bli værende i flokken, framfor å flytte ut og finne seg en kjæreste. De jobber gjerne som barnevakt og hjelper de små valpene til en trygg oppvekst.

Selv om Arne Mortensen fikk erfare hvor unnvikende og forsiktige ulvene kan være, ble det også tydelig at de unge valpene ikke var spesielt smarte. Som unger flest kan de tulle og tøyse og glemme å se seg for. Ulven kan virke intelligent og utspekulert, men også temmelig tjukk i huet.

På sporet

Skal man bli godt kjent med ulven, kan det også være lurt å gi opp forsøket på å se den. Det kan være mye mer effektivt å følge spor. Ikke for å finne selve dyret, men for å finne ut hva dyret har gjort.

Programleder Trond Berg sverger til sporsnøens fortellinger. Ved å følge ulvesporet bakover, kan man lese seg fram til dyrets aktiviteter. Og man finner eksemplene på at det sky og forsiktige dyret også er en formidabel drapsmaskin. Rutinemessig kan ulven legge elg på flere hundre kilo i bakken. Sporet kan gi forestillinger både om ekstrem forsiktighet og formidable krefter.

En fri hund

Det er så mye med ulven som minner om hunden. Ikke så rart, for det var jo nettopp ulvevalper menneskene tok til seg i steinalderen, og som etter århundrer ble til det vi kaller hund.

Ulven logrer med halen, den er leken og utholdende, den er glad i fysisk kontakt. Men mens hunden alltid forblir avhengig og underdanig, ja nærmest en evig valp, må ulven klare seg på egen hånd. Den er kompetent, den er selvsikker og den er fri. I så måte er den så mye mer enn en hund.

Se «Ut i naturen: Ulvens vesen» på NRK1 tirsdag kl. 19.30.

Se også:

Se «Eventyreren Thomas Crown» på Viasat4 tirsdag kl. 21.35.

Se «Charterfeber - tur-retur Tenerife» på TV3 tirsdag kl. 20.30.

Se «Smaken av Norge» på TV 2 kl. 20.00.

Se «Frustrete Fruer på TV 2 kl. 21.40