Forsker tror snus kan redde tusenvis av liv

De mest innbitte røykerne bør oppfordres til å snuse i stedet. Ellers får vi en varslet human katastrofe, spår ny rapport.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Infokampanjer, helseadvarsler, avgifter og restriksjoner har vært svært effektive tiltak på veien mot et tobakksfritt samfunn. Men tradisjonelle virkemidler biter ikke på den harde kjernen av røykere.

– Disse røykerne er immune mot vanlige hjelpemidler, og trenger en annen type hjelp. Ellers vil mange liv gå tapt, sier Karl Erik Lund, forskningsleder ved SIRUS (Statens institutt for rusmiddelforskning), til Bergens Tidende.

I en ny rapport tar han til orde for å få de mest innbitte røykerne over på snus eller andre skadereduserende nikotinprodukter.

– Vi må bli mer opptatt av å bekjempe sykdommer enn tobakken. Derfor må vi ta i bruk produkter som er mindre farlige enn den livsfarlige sigaretten. Snus er 90 prosent mindre helsefarlig enn røyk, og er det eneste nikotinproduktet som kan konkurrere med sigaretter. Nikotintyggis og – plaster har liten effekt, mener han.

Helsedirektoratet er ikke fremmed for tanken, og sier ja til at fastleger, tannleger og annet helsepersonell kan anbefale helseskadelig snus for innbitte røykere.

– Snus er klart mindre helsefarlig enn røyking. Dersom pasienter har forsøkt andre metoder uten å lykkes, mener vi at helsepersonell kan anbefale dem snus isteden, sier Knut-Inge Klepp, divisjonsdirektør i Helsedirektoratet.

Klepp påpeker at selv om snus er mindre farlig enn røyk, så er det likevel dokumentert helseskadelig og kan være kreftfremkallende. Klepp er også skeptisk til påstanden om at snus er effektiv som røykestopper.

– Det mangler god dokumentasjon på at snus som røykesluttstrategi sterkt vil bidra til å redusere røyking, sier han. (©NTB)

(©NTB)