saber (Foto: TV 2)
saber (Foto: TV 2)

- Vi så selvmordsbomberen

Selvmordsbomberen som drepte kaptein Trond Petter Kolset ventet i over time på den norske militærkolonnen. Det sier øyevitner til TV 2.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det sier øyenvitner til TV 2. Kaptein Trond Petter Kolset ble drept da kolonnen han ledet ble angrepet på hovedveien ut av Mazar-e-Sharif.

- Plutselig smalt det

Militærkolonnen hans var på vei til den norske leiren i Maymana da en selvmordsbomber sprengte en bil fullastet med eksplosiver langs veien. Angrepet skjedde i et øde område med kornåkre på begge sider av veien. 18 år gamle Saber jobbet på jordet sitt - da han ble skadet i den kraftige eksplosjonen.

- Plutselig smalt det. Jeg snudde meg for å se etter, men da ble jeg truffet av en splint i høyre skulder. Jeg løp vekk, men besvimte. Politiet tok meg med til sykehuset, sier bonden Saber til TV 2 Nyhetene.

Lot som han vasket bilen

Ifølge vitner TV2 har snakket med ventet selvmordsbomberen på militærkolonnen til Kolset i over en time før han sprengte seg selv. Selvmordsbomberen lot som om han vasket bilen ved et lite vann langs hovedveien.

- Bilens bakdel sto mot vannet og fronten mot vannet. Bilen ble sprengt i det utlendingene kom kjørende, sier den fattige bonden Mohammed Kabir som sto omtrent hundre meter unna da selvmordsbomberen sprengte seg selv.

- Bilen med selvmordsbomberen sto her i over en time. Vi stusset ikke over for det er vanlig at folk vasker bilene sine i vannet her. Idet utlendingene kom kjørende, utløste han bomben, sier kompisen Abdullah som så selvmordsbomberen før han drepte den norske etterretningsoffiseren.

- Så kroppsdelene

Ifølge øyenvitnene lå kroppsdelene til selvmordsbomberen strødd utover veien, etter eksplosjonen.

- Han satt i bilen. Etter eksplosjonen så vi kroppsdelene hans, fortsetter Abdullah.

Forsvaret har sendt to etterforskere som skal hjelpe til i etterforskningen av bombeangrepet. Saken har topp prioritet hos politiet i Balkh-provinsen der angrepet skjedde. Men etter det TV 2 erfarer ble angrepet planlagt utenfor Kandahar i Sør-Afghanistan.

Derfor er det usikkert om hjernene bak drapet på den norske kapteinen noen gang vil bli stilt for retten. Båren til Trond Petter Kolset er ventet å ankomme Gardermoen tirsdag.