Statsminister Jens Stoltenberg og Kjell Inge Røkke under «Aker dagen».  (Foto: Håkon Mosvold Larsen/SCANPIX)
Statsminister Jens Stoltenberg og Kjell Inge Røkke under «Aker dagen». (Foto: Håkon Mosvold Larsen/SCANPIX)

- Viktige skritt i Aker-saken

Staten og Aker står fortsatt steilt mot hverandre, men Stoltenberg mener det er tatt tre viktige skritt i striden med Kjell Inge Røkke.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Staten har de siste dagene vært i forhandlinger med Aker og Kjell Inge Røkke. Partene har fortsatt ikke kommet til enighet om sakens kjerne, og er uenig om hvordan prosessen har foregått.

Les: Her er Aker-sakens abc

Jens til krig mot Røkke

Tre viktige skritt

Likevel er de nå blitt enig om tre sentrale punkter. Aker har akseptert en uavhengig gransking fra to internasjonal investeringsbanker, som skal gå gjennom de omstridte transaksjonene.

De har også blitt enig om at gjennomføringen av oppgjøret for transaksjonene er lagt på is.

I tillegg skal selskapene behandles som selvstendige enheter, og ikke inkorporeres av Aker Solutions før granskingen er ferdig.

LesAker: - Vi opptrådte korrekt

På en pressekonferanse i etterkant av Aps landsmøte lørdag, sier statsminister Jens Stoltenberg at dette er tre skritt i riktig retning.

Nye forhandlinger

- Vi er ikke i mål, men det er lagt viktige prinsipper. Dette vil gi oss et bedre grunnlag for å vurdere prisen og transaksjonene, sier han.

Granskingen skal deretter være utgangspunkt for nye samtaler og forhandlinger mellom partene.

- Vi mener det er viktig å fjerne tvil rundt denne typen transaksjoner, og at det derfor er positivt at Aker Solutions har satt i gang arbeidet med å få en internasjonal gjennomgang, og at vi er enige om mandat og valg av investeringsbank som skal foreta gjennomgangen, sier han.

Stoltenberg mener det gir grunnlag for å senke konfliktnivået, og få oppmerksomhet rundt «en saklig og god gjennomgang av transaksjonene», for deretter å finne en løsning.

Vil ha trygghet rundt statlig eierskap

- Det er viktig både for Aker Solutions, arbeidsplassene rundt om i kring i landet, og i forhold til det statlige eierskapet. For vi er opptatt av at vi skal ha tungt, statlig eierskap i mange norske bedrifter. Det er bra for arbeidsplasser, kompetanse og forskning. Men vi er også opptatt av at det skal være trygghet og troverdighet rundt det statlige eierskapet.

Stoltenberg mener tidspunktet for løsningen er mindre viktig enn selve løsningen.

Aker har imidlertid ikke forpliktet seg til å akseptere en ny prisvurdering.

Les: - Røkke har lurt staten