Tyske marinesoldater inspiserer en somalisk piratbåt i Adenbukta i mars. (Foto: Ho/REUTERS / SCANPIX)
Tyske marinesoldater inspiserer en somalisk piratbåt i Adenbukta i mars. (Foto: Ho/REUTERS / SCANPIX)

Vil angripe piratbaser i Somalia

USA og Frankrike har den siste uken slått knallhardt til mot de somaliske piratene. Eksperter advarer mot opptrappingen, og frykter den vil gjøre piratene mer voldelige.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tre ganger den siste uken har franske og amerikanske spesialstyrker deltatt i offensive aksjoner mot de somaliske piratene. Men med varierende hell. Da franske kommandosoldater stormet en kapret fransk yacht i Arabiahavet, ble båtens skipper drept, sammen med to av de somaliske piratene.

Moderskip og baser

Denne uken gikk franskmennene igjen til aksjon, men med større suksess. Denne gangen mot et av piratenes antatte moderskip 900 kilometer øst for Kenya. Minst 11 mistenkte pirater ble pågrepet.

USAs utenriksminister Hillary Clinton truet samtidig med å angripe piratens baser på land.

- Vi må prøve å ta basene på fastlandet. Vi har en rimelig god formening om hvor basene er. Vi ønsker å få vite hva den somaliske regjeringen og stammelederne, som kanskje ikke liker tanken på at det intenasjonale samfunnet skal gripe inn, er villige til å gjøre for å kvitte seg med disse basene, sa Clinton på en pressekonferanse sist onsdag.

Vil kapre amerikanske skip

Til tross for at stadig nye land sender sine topp moderne marineskip til Adenbukta, tiltar også piratenes aktivitet.

Onsdag ble det amerikanske skipet Liberty Sun pepret med håndvåpen og panserbrytende raketter under et kapringsforsøk I Indiahavet. Mannskapet klarte å komme seg unna før de ble bordet. I følge en ung talsmann for piratene var angrepet en hevn for at amerikanske spesialstyrker forrige helg drepte tre pirater under en aksjon for å frigi kapteinen på Maersk Alabama, som ble kidnappet under et kapringsforsøk i påsken.

- Vi vil lete etter amerikanske skip og vi vil slakte mannskapet hvis vi fanger dem. I går kveld klarte et amerikansk skip å unnslippe - på håret. Men vi pepret dem med granater. Amerikanske skip vil nå være våre mål. Og vi kjenner dem igjen på flagget, sa piraten Ismail på telefon til nyhetsbyrået AP etter angrepet.

Skremmes ikke av krigsskip

Opptil 30 millioner kroner i løsepenger har de somaliske piratene hittil håvet inn for hvert skip de har kapret. Også for fotfolkene er fortjenesten for en vellykket kapring nesten astronomisk. Det gjør at pirathøvdingene lett klarer å rekruttere stadig flere fattige fiskere og tidligere somaliske soldater.

-De har stor respekt for den flåten som er her, men de summer som er involvert i sjørøveriet gjør at de tar store sjanser, sier skipssjef Dan Termansen på danske KDM Absalon.

Men flere lands regjeringer tar nå til orde for at det må bli slutt på løsepengeutbetalingene, og at man må bekjempe piratene ved å sette hardt mot hardt. Det er en utvikling flere eksperter tror kan få dramatiske følger for sjøfolkene som ferdes i Adenbukta.

-Tidligere døde ingen sjømenn under piratangrepene. Nå risikerer vi at sjøfolk dør fordi det utvikler seg til kamphandlinger. Piratene føler de må skyte noen for å vise at de tør og at de er farlige, sier forsker Lars B. Struwe ved Dansk Institut for Militære Studier.