Røde Kors-arbeider befridd på Filippinene

En Røde Kors-arbeider som er blitt holdt som gissel på Filippinene i tre måneder, ble lørdag befridd etter harde kamper mellom kidnapperne og politi støttet av lokal milits.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Sveitsiske Andreas Notter ble løslatt i byen Indanan på den sørlige øya Jolo, opplyser forsvarsminister Gilbert Teodoro til en lokal radiokanal.

En Røde Kors-tjenestemann hevder imidlertid overfor nyhetsbyrået AP at Notter ble befridd i en aksjon, ikke løslatt av Abu Sayyaf-geriljaen, som har holdt ham og to andre Røde Kors-arbeidere fanget.

– Jeg er veldig glad for å være her nå. Jeg har fortsatt ikke helt fattet hvordan dette foregikk. Jeg er glad for å være i live, og for å være i sikkerhet. Alt skjedde veldig fort, sa en mager Notter på en pressekonferanse lørdag.

Politisjef i Jolo-provinsen, Julasirim Kasim, forteller også at 38-åringen ble satt fri i en aksjon.

Geriljasoldater fra Abu Sayyaf skal ha overrasket politistyrker, som med støtte av lokal milits gikk til angrep på geriljasoldatene som holdt Notter fanget. Kampene skal ha vært harde.

– De hadde ikke annet valg enn å la Notter være igjen, sier en kilde.

Abu Sayyaf-gruppen truet på sin side med å halshogge et av gislene om ikke regjeringssoldater trakk seg tilbake fra sine stillinger i Jolo-provinsen.

Abu Sayyaf-geriljaen beskyldes for å ha forbindelser til terrornettverket al-Qaida, og har kidnappet en rekke vestlige statsborgere i løpet av de siste ti årene. Ifølge det filippinske militæret har de fleste blitt satt fri mot store løsesummer.

Lacaba ble løslatt 2. april. Det er ikke kommet opplysninger om hvor 62 år gamle Vagni befinner. Han skal ha behov for medisinsk behandling.

– Mine tanker går nå til Eugenio. Dere vet kanskje at han er skadd og at alt må gjøres for å befri ham så fort som mulig, sa Notter.

Filippinske myndigheter uttrykte tidligere i uken bekymring for helsen til Vagni, som angivelig lider av brokk. (©NTB)