Jens Stoltenberg
Jens Stoltenberg

- Skal ha Europas laveste ledighet

Jens Stoltenberg er bekymret for konsekvensene av finanskrisen, men unngår å snakke om den betente Aker-saken.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

- Vårt mål er at Norge skal komme ut av krisen med den laveste arbeidsledigheten i Europa, sa Stoltenberg i sin tale til Arbeiderpartiets landsmøte, og ble møtt med stor applaus.

Ap-lederen varslet at statsbudsjettet for neste år skal innrettes med tanke på å dempe den raske veksten i ledigheten.

- Det kan bli nødvendig vil vi bruke enda mer oljepenger, sa statsministeren.

- Trenger forutsigbarhet

Stoltenberg er tydelig bekymret over finanskrisen og brukte mye tid på å fortelle landsmøtedelegatene hvorfor Arbeiderpartiets politikk er den beste veien ut av uføret.

- Det som er fundamentalt nytt, er at dagens krise rammer hele verdensøkonomien og alle sektorer samtidig. Vi blir minnet om hvor liten verden er. Det finansakrobater på Manhattan gjorde, har ført til at Fundo-ansatte i Høyanger ikke lenger har en jobb å gå til, sa Stoltenberg.

Han mener kampen mot arbeidsledighet bare kan føres av en regjering som står for stabilitet og forutsigbarhet og som fører en økonomisk politikk som henger sammen.

- Det siste landet nå trenger er usikkerhet, uforutsigbarhet og ubesluttsomhet. Landet trenger en fortsatt flertallsregjering, derfor ber vi velgerne om fire nye år, sa Stoltenberg.

Frp er fienden

Statsministeren etterlot ingen tvil om hvem som er partiets hovedmotstander fram mot høstens valg.

- I veldig, veldig mange år hørte vi budskapet om minst mulig reguleringer og minst mulig stat, sa Stoltenberg og siterte den tidligere amerikanske presidenten Ronald Reagan fra hans innsettelsestale:

«Staten er ikke løsningen på våre problemer. Staten er problemet.»

- Her hjemme har Fremskrittspartiet gjennom hele sin eksistens vært fremst i kampen mot offentlig inngrep og styring. Det står fortsatt i partiets program at «Frp mener at penge- og kredittmarkedet skal reguleres av tilbud og etterspørsel i markedet uten politisk regulering og inngrep». Det er ingen tvil om at dette partiet er det fremste politiske uttrykket i Norge for det systemet som skapte finanskrisen, sa Stoltenberg.

Tyst om Aker

Aker-striden ble imidlertid ikke nevnt med ett ord fra talerstolen lørdag. Blant delegatene var nærings- og handelsminister Sylvia Brustad, som de siste dagene har sittet i langtrukne samtaler med de andre eierne for å finne fram til en løsning alle parter kan leve med.

Les mer: - Det er Røkke som er presset